Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Renoveringar steg för steg

Våra renoveringsprojekt kan vara allt ifrån att underhålla tak, fasader eller tvättstugor, till större renoveringar då vi exempelvis byter husets rör för vatten och avlopp. Vi planerar alltid för att renoveringen ska bli så effektiv och smidig som möjligt för dig som bor i huset.

Ett stambyte är när vi behöver byta husets rör och ledningar. Det är en stor renovering som påverkar dig som hyresgäst under en längre tid.

När vi behöver stänga av vattnet i kök och badrum ser vi ser till att det finns tillgång till vatten, toalett, dusch och möjlighet att värma mat under tiden. Vi informerar löpande och finns tillgängliga för frågor.

Kvinnlig kakelsättare med hörselkåpor måttar på vägg

Renoveringsprojektets olika faser

Ungefär så här ser stegen i ett stambytesprojekt ut:

  • Information - du information om renoveringen.
  • Samråd - samrådsgruppen träffast och pratar om de delar av renoveringen som ni hyresgäster har möjlighet att påverka. Läs mer om samrådet här.
  • Godkännande - innan vi startar behövs ditt godkännande av de planerade åtgärderna i din lägenhet. Du får hem information och svarsblankett.
  • Nivå - du väljer nivå för renoveringen i din lägenhet samt färger och material utifrån vad samrådsgruppen har kommit överens om.
  • Förberedelser - du får tidplan och information om hur du förbereder din lägenhet inför renoveringen.
  • Byggstart - renoveringen sätter igång. Mer om det nedan.
  • Renoveringen klar - efter 10-12 veckor beräknas jobbet vara klart.
  • Besiktning - Oberoende besiktningsmän besiktigar allt. Om besiktningen visar något som behöver rättas till gör vår byggentrepreör det.
  • Ny hyra och hyresrabatt - Nu gäller den nya hyran. Du får också eventuell hyresrabatt, beroende på vad som har förhandlats fram med Hyresgästföreningen.
  • Enkät om renoveringen - vi vill gärna veta hur du upplevt byggtiden och hur nöjd du är av resultatet. 

Så här bor du under ett stambyte

I normalfallet bor du kvar i din lägenhet under stambytet och vi har full förståelse för att renoveringen kan upplevas som jobbig. Vi gör vad vi kan för att det ska gå så smidigt som möjligt när vi jobbar hemma hos dig.

Om du har särskilda behov som gör att du inte kan bo kvar i din lägenhet under renoveringen, behöver du kontakta oss och styrka orsaken till varför du behöver tillfällig bostad.

När vi renoverar inne hos dig stänger vi av vattnet. Då får du exempelvis hämta vatten i trapphuset. Det kommer också finnas en plats för att diska. Vi kommer att ordna tillfälliga duschar och toaletter i närheten av din lägenhet och om du vill får du en torrtoalett i din bostad. När vi renoverar ditt kök kommer du inte att kunna laga/värma mat i ditt kök. Vi ordnar lösningar för matlagning.

Tyvärr går det inte att undvika damm och störande ljud. Det låter mycket när vi tar ner kakel och river för att komma åt ledningarna. Vi skyddar golv, garderober och annat i din lägenhet och du får också täckplast för att själv skydda dina saker. Vi kommer försöka ordna en plats dit du kan gå dagtid för att få tyst och lugnt omkring dig. 

Hantverkarna har egen el för alla byggmaskiner. Renoveringen påverkar inte din elförbrukning. Elektroniska lås installeras i huset och lägenheterna så att bara behöriga kommer in. Alla hantverkare har synliga identitetskort, så kallade ID06-kort, på sig.

Du betalar hyra som vanligt när vi renoverar. Hyreskompensation förhandlas mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen och betalas ut efter att renovering är klar.

Om du har husdjur ansvarar du själv för dem under renoveringen. När vi jobbar i din lägenhet kan de inte vara i samma rum som hantverkarna. Om husdjuret inte kan vara kvar i lägenheten behöver du hitta en tillfällig lösning.

När renoveringen är klar gör vi en slutstädning i berörda rum.

Film om stambyte

Den här filmen ger en övergripande beskrivning av vad ett stambyte kan innebära:

Här finns en textversion av stambytesfilmen

Ditt godkännande

För att vi ska kunna renovera i din lägenhet måste du som kontraktsinnehavare lämna ditt godkännande. Du får all information du behöver från oss innan det är dags, bland annat skickar vi en beskrivning av alla åtgärder och en svarsblankett hem till dig.

Om du inte lämnar in ditt godkännande, eller om du inte svarar, ansöker vi hos Hyresnämnden om att få tillstånd att genomföra renoveringen. Hyresnämnden tar sedan ställning till om vi får göra de åtgärder vi planerar.

Hyran efter renoveringar

Byte av avlopp och rör kräver att vi renoverar badrum och kök. Ett nyare badrum och kök gör att bruksvärdet ökar och det nya bruksvärdet påverkar din hyra. Den nya hyran förhandlas fram mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen, så att vi kan vara säkra på att det blir rätt hyra utifrån bruksvärdet.