Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Hur varmt ska det vara?

Här hittar du information om hur värmen och ventilationen i din lägenhet funkar. Och vad du själv kan göra för att bidra till en bra inomhusmiljö.

Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten.

Stockholmshem håller normalt 20-21 grader i lägenheterna. Det är en temperatur som de flesta är nöjda med. Om temperaturen utomhus växlar snabbt kan det uppstå lägen när husets värmesystem inte hinner kompensera för det direkt.

När det börjar bli kallt utomhus startar husets värmesystem automatiskt. Tidpunkten beror alltså både på huset och vilken temperatur det är utomhus. När värmesystemet drar igång ska husets samtliga väggar, tak och golv, värmas upp. Det kan en eller två veckor. 

Det är för kallt

 • Fungerar elementen som de ska? Har du termostat på elementen i din lägenhet så regleras värmen i rummet automatiskt. Är termostaten inställd på 20 grader och rumstemperaturen blir högre slår termostaten av och elementen blir kalla. Är värmen dålig så beror det ofta på att luft eller smuts har kommit in i värmesystemet så att elementen inte fungerar ordentligt. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill, eftersom det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värmen och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Om elementet är kallare vid luftskruven än vid termostaten upptill på elementet behöver det luftas.
 • Lufta element. Vi hjälper dig lufta dina element. Kontakta kundtjänst för att boka ett besök av en servicetekniker. Mät rumstemperaturen först så att du kan uppge den vid anmälan. 
 • Möblera rätt. För att få en jämn och bra värme måste luften cirkulera vid elementen, möblera därför inte för elementen och täck inte för dem helt med gardiner.
 • Öppna ventilerna. Syftet med ventilation är att ta bort dålig luft och istället tillföra frisk luft i lägenheten. Ventilationen ska också ta bort fukt som bildas genom dusch, tvätt och matlagning. Till största delen kommer frisk luft in i lägenheten genom ventiler. Det finns olika typer av ventiler men gemensamt för alla sorter är att de aldrig ska vara helt stängda, då fungerar inte ventilationen som den ska och det blir för tätt. Det är också viktigt att man rengör ventilerna ibland, gärna två gånger per år. Med rengjorda och öppna ventiler kommer risken för drag i lägenheten minskas. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Kom ihåg att även rengöra köksfläkten, den är också en del av lägenhetens ventilationssystem. Kontrollera ventilerna genaom att hålla en bit tunt papper, till exempel toalettpapper, mot frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar av kraften av utsuget fungerar ventilationen bra. Om pappret inte sitter kvar och ventilerna är rena så kan du prova att öppna ett fönster. Suger pappret fast då är lägenheten för tät. Om pappret blir smutsigt så är det ett tecken på att frånluftsventilen behöver rengöras.
 • Vädra. Det bästa sättet att få bort fukt och dålig luft är att vädra. Gör det effektivt under kort tid istället för att ha ett fönster på glänt länge, så ökar du möjligheten till en jämn och lagom varm temperatur i din lägenhet samtidigt som du sparar på energi och miljö. Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten. Öppna istället ett fönster i rummet bredvid.

Stockholmshem ser till att våra hus uppfyller de krav som finns för ventilation, men det är viktigt att du möblerar så att luften kan flöda rätt och att du håller lägenhetens ventiler rena. Kolla in filmen för fina tips för bra luft och värme i din lägenhet.

Det är för varmt

Våra bostäder är byggda för att klara av kyla och behålla värme, de är inte anpassade för extrema temperaturer. Är det över 26 grader i lägenheten under en långvarig period räknas det som för varmt. Men under extrema väderförhållanden som värmeböljor gäller inte det här. SMHI klassar det som värmebölja om temperaturen någon gång under dygnet överskrider 25 grader under fem dagar i rad. Här är tips för att må bra i lägenheten även under värmeböljor:

 • Dra för gardiner, rullgardiner eller persienner. Stäng också alla fönster där solen ligger på
 • Vädra på kvällar och nätter då temperaturen är lägre. Om möjligt, skapa ett korsdrag genom lägenheten
 • Vid vädring – häng gärna ett lakan, fuktat med kallt vatten, för fönstret. Detta sänker temperaturen på den inkommande luften.
 • Elapparater och datorer alstrar värme, stäng av dem i den mån det går
 • Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is framför för att skapa ytterligare svalka.
 • Ta en sval dusch och låt därpå kroppen lufttorka. En blöt handduk runt nacken kan också svalka.

Sist men inte minst - drick extra mycket vatten i värmen, vänta inte tills du blir törstig. Och glöm inte fylla på med salt också.

Rullgardin, persienn eller markis

Om du vill ha rullgardiner eller persienner till dina fönster för att stoppa solens instrålningsvärme får du själv köpa och montera dessa. Stockholmshem ansvarar inte för persienner eller markiser. För att montera en markis behöver du ett godkännande från oss på Stockholmshem.

 

Customer service