Våra bostäder är byggda för att klara av kyla och behålla värme, de är inte anpassade för extrema temperaturer. Är det över 26 grader i lägenheten under en långvarig period räknas det som för varmt. Men under extrema väderförhållanden som värmeböljor gäller inte det här. SMHI klassar det som värmebölja om temperaturen någon gång under dygnet överskrider 25 grader under fem dagar i rad.
Tips för att må bra i lägenheten även när det är varmt ute
- Dra för gardiner, rullgardiner eller persienner. Stäng också alla fönster där solen ligger på
- Vädra på kvällar och nätter då temperaturen är lägre. Om möjligt, skapa ett korsdrag genom lägenheten
- Vid vädring – häng gärna ett lakan, fuktat med kallt vatten, för fönstret. Detta sänker temperaturen på den inkommande luften.
- Elapparater och datorer alstrar värme, stäng av dem i den mån det går
- Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is framför för att skapa ytterligare svalka.
- Ta en sval dusch och låt därpå kroppen lufttorka. En blöt handduk runt nacken kan också svalka.
- Ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol.
- Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning när det är som varmast.
- Var uppmärksam på kroppens varningssignaler. Det kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd.
Sist men inte minst – drick extra mycket vatten i värmen, vänta inte tills du blir törstig. Och glöm inte fylla på med salt också.
Stäng aldrig ventilerna!
Om du stänger ventilerna slutar ventilationen att fungera som det är tänkt. I en lägenhet ska ny luft sugas in via ventiler, som vanligtivs sitter i fönster, och ut via skorstenen i kök och badrum.
Luft in, tilluft: Det finns olika typer av ventiler för tilluft, men gemensamt för alla är att de aldrig ska vara helt stängda. De släpper in frisk luft i lägenheten och ska alltid stå öppen några millimeter, även på vintern. En sorts tilluftsventil är springventil, som på bilden. Den sitter under eller över ett fönster.
Luft ut, frånluft: Håll frånluftsventilerna rena. Torka inte av dem med en fuktig trasa, använd istället dammsugaren eller en torr trasa. Ventilerna är justerade för att ge rätt luftflöde, så ändra inte den inställningen. Täck aldrig för en frånluftsventil, för då slutar ventilationen i din lägenhet att fungera.
Vad händer om du stänger ventilerna?
Stängda eller igensatta ventiler kan paradoxalt nog göra att det blir drag i lägenheten. Husets ventilation ska ta bort lukt, matos och fukt från dusch och tvätt. Om luften inte kommer in via tilluftsventilerna så kommer den komma in på oönskade ställen, som från trapphuset, från grannen eller avloppssystemet. Om du stänger några ventiler kommer alltså luften i din lägenhet genast bli sämre.
Kontrollera ventilerna genom att hålla en bit tunt papper, till exempel toalettpapper, mot frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar av kraften av utsuget fungerar ventilationen bra. Om pappret inte sitter kvar och ventilerna är rena så kan du prova att öppna ett fönster. Suger pappret fast då är lägenheten för tät. Om pappret blir smutsigt så är det ett tecken på att frånluftsventilen behöver rengöras.
Du som föredrar film hittar tips om ventilation här:
Stockholmshem kontrollerar vart tredje eller sjätte år våra hus ventilationsystem. Det kallas obligatorisk ventilationskontroll, eller OVK.
Rullgardin, persienn eller markis
Om du vill ha rullgardiner eller persienner till dina fönster för att stoppa solens instrålningsvärme får du själv köpa och montera dessa. Stockholmshem ansvarar inte för persienner eller markiser. För att montera en markis behöver du ett godkännande från oss på Stockholmshem.