Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Värme & ventilation

Här hittar du information om hur värmen och ventilationen i din lägenhet funkar. Och vad du själv kan göra för att bidra till en bra inomhusmiljö.

Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten.

Hur varmt ska det vara?

Stockholmshem håller normalt 20-21 grader i lägenheterna. Det är en temperatur som de flesta är nöjda med. Om temperaturen utomhus växlar snabbt kan det uppstå lägen när husets värmesystem inte hinner kompensera för det direkt.

Fungerar elementen som de ska?

Har du termostat på elementen i din lägenhet så regleras värmen i rummet automatiskt. Är termostaten inställd på 20 grader och rumstemperaturen blir högre slår termostaten av och elementen blir kalla.

Är värmen dålig så beror det ofta på att luft eller smuts har kommit in i värmesystemet så att elementen inte fungerar ordentligt. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill, eftersom det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värmen och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Om elementet är kallare vid luftskruven än vid termostaten upptill på elementet behöver det luftas.

Lufta element

Vi hjälper dig lufta dina element. Kontakta kundtjänst för att boka ett besök av en servicetekniker. Mät rumstemperaturen först så att du kan uppge den vid anmälan. 

Möblera rätt

För att få en jämn och bra värme måste luften cirkulera vid elementen, möblera därför inte för elementen och täck inte för dem helt med gardiner.

Öppna ventilerna

Syftet med ventilation är att ta bort dålig luft och istället tillföra frisk luft i lägenheten. Ventilationen ska också ta bort fukt som bildas genom dusch, tvätt och matlagning.

Till största delen kommer frisk luft in i lägenheten genom ventiler. Det finns olika typer av ventiler men gemensamt för alla sorter är att de aldrig ska vara helt stängda, då fungerar inte ventilationen som den ska och det blir för tätt.

Rengör 

Det är också viktigt att man rengör ventilerna ibland, gärna två gånger per år. Med rengjorda och öppna ventiler kommer risken för drag i lägenheten minskas. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Kom ihåg att även rengöra köksfläkten, den är också en del av lägenhetens ventilationssystem.  

Gör en kontroll

Håll en bit tunt papper, till exempel toalettpapper, mot frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar av kraften av utsuget fungerar ventilationen bra. Om pappret inte sitter kvar och ventilerna är rena så kan du prova att öppna ett fönster. Suger pappret fast då är lägenheten för tät. Om pappret blir smutsigt så är det ett tecken på att frånluftsventilen behöver rengöras.

Vädra

Det bästa sättet att få bort fukt och dålig luft är att vädra. Gör det effektivt under kort tid istället för att ha ett fönster på glänt länge, så ökar du möjligheten till en jämn och lagom varm temperatur i din lägenhet samtidigt som du sparar på energi och miljö. Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten. Öppna istället ett fönster i rummet bredvid.