Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Hur varmt ska det vara?

Här hittar du information om hur värmen och ventilationen i din lägenhet funkar. Och vad du själv kan göra för att bidra till en bra inomhusmiljö.

Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten.

Våra bostäder är byggda för att klara av kyla och behålla värme, de är inte anpassade för extrema temperaturer. Är det över 26 grader i lägenheten under en långvarig period räknas det som för varmt. Men under extrema väderförhållanden som värmeböljor gäller inte det här. SMHI klassar det som värmebölja om temperaturen någon gång under dygnet överskrider 25 grader under fem dagar i rad. Här är tips för att må bra i lägenheten även under värmeböljor:

  • Dra för gardiner, rullgardiner eller persienner. Stäng också alla fönster där solen ligger på
  • Vädra på kvällar och nätter då temperaturen är lägre. Om möjligt, skapa ett korsdrag genom lägenheten
  • Vid vädring – häng gärna ett lakan, fuktat med kallt vatten, för fönstret. Detta sänker temperaturen på den inkommande luften.
  • Elapparater och datorer alstrar värme, stäng av dem i den mån det går
  • Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is framför för att skapa ytterligare svalka.
  • Ta en sval dusch och låt därpå kroppen lufttorka. En blöt handduk runt nacken kan också svalka.
  • Ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
  • Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning när det är som varmast.
  • Var uppmärksam på kroppens varningssignaler. Det kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd..

Sist men inte minst – drick extra mycket vatten i värmen, vänta inte tills du blir törstig. Och glöm inte fylla på med salt också. 

Rullgardin, persienn eller markis

Om du vill ha rullgardiner eller persienner till dina fönster för att stoppa solens instrålningsvärme får du själv köpa och montera dessa. Stockholmshem ansvarar inte för persienner eller markiser. För att montera en markis behöver du ett godkännande från oss på Stockholmshem.

Möblera rätt

Stockholmshem ser till att våra hus uppfyller de krav som finns för ventilation, men det är viktigt att du möblerar så att luften kan flöda rätt och att du håller lägenhetens ventiler rena. Kolla in filmen för fina tips för bra luft och värme i din lägenhet.

Syntolkning av filmen