Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Stopp i avloppet

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror. Kolla in filmen!

Syntolkning av filmen

Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp. Då är en vaskrensare bra att ha till hands. Den kostar under hundralappen och går att köpa i byggaffärer och i välsorterade varuhus. En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Vi rekommenderar alla att ha en sådan hemma.

Rensa avloppet i handfatet:

En person håller för avrinningshålet med ena handen och trycker samtidigt en vaskrensare mot avloppshålet i ett handfat.

Börja med att täcka för avrinningshålet med tummen eller en tejpbit. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren. I de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår.

En hink ställs under ett handfat.

Om vaskrensaren inte räcker testar du att rensa vattenlåset. Ställ först en hink under handfatet så att smutsigt vatten inte hamnar på golvet.

En hand skruvar av vattenlåset under ett handfat.

Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inte något verktyg.

Med ett finger petas smusten bort ur handfatets avlopp underifrån vattenlåset.

Använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts. Kontrollera att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera att packningen hamnar rätt så att det blir tätt.

Fortfarande stopp i avloppet? Kontakta oss.

Om problemen kvarstår, trots att du använt vaskrensare och rensat vattenlåset, så sitter stoppet längre ner i avloppet. Gör en webbfelanmälan eller kontakta kundtjänst så hjälper vi dig.