Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Så skyddar du dig mot bedragare

Det är lätt att falla offer för bedragare, men genom att känna till deras knep kan man undgå att bli lurad. Du kan också hjälpa till att förebygga att äldre blir lurade genom att prata med dem i din närhet om hur de bäst skyddar sig från bedrägerier.

Tveka inte på att lägga på luren

Lita inte på någon som kontaktar dig bara för att den har personlig information om dig. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting, från banken, eller en myndighet. Be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på om du känner dig osäker.

Svara inte på meddelanden som lockar med vinster

Bedragare samlar in en stor mängd kortuppgifter genom att skicka ut meddelanden (via mejl, sms eller sociala medier) som uppmanar mottagaren att fylla i några uppgifter för att få tillgång till en vinst, rabatt eller återbäring. I formuläret ska du för det mesta fylla i namn, adress och sist men inte minst dina kortuppgifter, gör aldrig det.

Var uppmärksam när du handlar!

Bedragare kan stå bakom dig i kön och kontrollera vilken kod du slår in och sedan försöka stjäla ditt kort. Tänk därför på att hålla för med handen när du slår in din PIN-kod.

Klicka inte på länkar från okända mejladresser

Ta för vana att inte klicka på länkar från avsändare du inte känner till. Om du blir osäker på om en fil skulle kunna innehålla virus, avstå från att klicka på den.

Tänk på att förvara ditt kort säkert

Stoppa kortet i plånboken som du lägger i innerfickan i väskan eller jackan. Förvara inte bankkortet tillsammans med PIN-koden i plånboken.

Håll dina lösenord säkra

Ge aldrig ut dina lösenord till någon. Ha olika lösenord på olika sidor och
förvara dem på ett säkert ställe. Det är också bra att använda långa lösenord.

Ge aldrig ut dina personliga uppgifter

Använd aldrig din bankdosa eller din e-legitimation när någon kontaktar dig. Lämna aldrig ut koder eller känsliga uppgifter till någon, någonsin!

Släpp inte in okända människor i din lägenhet

Kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara. Bedragare kan försöka lura dig genom att påstå sig vara från ett fastighetsbolag eller hemtjänsten. De lurar sig in i bostaden för att komma åt dina värdesaker eller bankkort. Ibland är de två stycken där den ena distraherar dig och den andra letar efter saker att stjäla. När vi från Stockholmshem kommer på besök bokar vi alltid tid innan, vi kommer inte oanmälda. Tveka inte att stänga dörren om du känner oro inför en situation.

Hit vänder du dig om du behöver hjälp
Vid pågående brott ring 112

Om brottet inte är pågående kan du göra en anmälan, tipsa eller få råd genom att:

  • Använda polisens e-tjänster på polisen.se
  • Ringa 114 14
  • Besöka en polisstation