Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Korvar som grillas på klotgrill på gräsmatta
    Foto: Bengt Alm.

Ansvar & trivsel

Att bo i flerfamiljshus innebär många möjligheter till gemenskap och trivsel. Men det ställer också krav på att respektera varandra och visa hänsyn.

Det är hyreslagen som bestämmer vad som gäller för boende i hyreslägenhet. Enligt lagen ska du som bor i hyresrätt se till att grannar inte störs samt bevara "sundhet, ordning och gott skick i fastigheten". Det gäller alla som bor där och även gäster eller andra som vistas i lägenheten. Här hittar du enkla instruktioner om hur du fixar och sköter om din bostad:

Visa hänsyn

För att ge exempel på den hänsyn grannar måste visa varandra har vi tillsammans med Hyresgästföreningen tagit fram 11 punkter för ordning och trivsel.

Trygg med hemförsäkring

Alla som bor hos Stockholmshem behöver ha en hemförsäkring, det är ett krav i hyresavtalet. En hemförsäkring är en stor trygghet, och viktig för att du inte ska drabbas ekonomiskt om det till exempel inträffar en brand eller allvarlig vattenskada i din lägenhet eller hos någon av dina grannar.

Gemensamma utrymmen

För säkerheten, trivseln och städpersonalens skull är det inte tillåtet att ställa saker i trapphuset eller utanför dörren. Större föremål som cyklar, barnvagnar, skidor och liknande kan också hindra utryckningspersonal vid ett olyckstillfälle. Fria utrymningsvägar är också viktigt vid brand. Läs mer om brandsäkerhet.

Anmäl gärna fel i gemensamma utrymmen, som till exempel föremål som står i vägen eller trasig belysning i trapphus, till vår felanmälan.

Vi byter mattorna i våra trapphus regelbundet. Tycker du att det är dags att byta  entrémattan? Kontakta vår kundtjänst.