Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Armar på två personer som packar böcker i kartong
    Foto: Pexels

Interna byteskön

Längtar du efter en mindre lägenhet, vill du bo i en annan del av stan, högre upp i huset eller saknar du hiss? Du kan söka lägenhet i stadens interna byteskö, och välja mellan lägenheter hos oss, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Micasa.

Det kostar inget att byta lägenhet i interna byteskön.

I interna byteskön förmedlas en tredjedel av alla lediga lägenheter hos oss och de övriga kommunala bostadsbolagen i Stockholm, och alla som är våra hyresgäster idag har möjlighet att hitta en ny bostad via den. Det enda du behöver göra är att aktivera dig i kön. Snittkötiden är kortare än i den ordinarie bostadskön. Din kötid i interna byteskön är lika många år som du bott i ditt nuvarande hem. 

Aktivera din kötid för interna byteskön – så gör du steg för steg

  1. Gå in på bostad.stockholm.se och Interna byteskön 
  2. Klicka på ”Ställ dig i den interna byteskön här”
  3. Fyll i personnummer, hyresvärd och ditt avtalsnummer som du hittar på din hyresavi.
  4. Nu är din köplats aktiverad och du kan söka lägenheter i den interna bostadskön.

Du kan också ringa Bostadsförmedlingen 08-785 88 30 så hjälper de dig.

Jämför kötider hos Bostad Stockholm

Karta över Stockholm med utmärkta platser och årtal

Kötiderna är i snitt kortare i den interna kön än i den "vanliga" bostadskön.

På Bostad Stockholms webbplats finns statistik.

Regler för interna byteskön

Lägenheterna i den interna byteskön förmedlas efter kötid. Du har din kötid utifrån det datum då ditt nuvarande hyreskontrakt började gälla. Du behåller alltså inte din kötid om du byter eller säger upp kontraktet. Du kan inte heller låta någon annan använda din kötid.

Om du får en ny lägenhet via den interna byteskön måste du säga upp din nuvarande lägenhet. Om du har bott i din nuvarande lägenhet mer än fem år är uppsägningstiden två månader, har du bott kortare tid än fem år är uppsägningstiden tre månader.

Var hittar jag uppgifterna som krävs för att aktivera mig i kön?

För att aktivera din plats i den interna byteskön behöver du personnummer, ditt avtalsnummer och uppgift om vilken hyresvärd du bor hos idag. Uppgifterna finns på din hyresavi, och på Mina sidor.

Måste jag byta min lägenhet med den vars lägenhet jag flyttar till?

Nej, det är inte en bytestjänst på det sättet. Lägenheterna som annonseras i den interna kön är lediga. Får du en lägenhet via interna kön säger du upp din nuvarande, och kanske hamnar den sedan i interna kön också.