Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Rengör kakel

Att göra rent kakelväggar och klinkergolv i badrummet är lätt att glömma bort, men om det inte görs regelbundet kan mögel börja växa i smuts- och tvålresterna.

Ett badrum är varmt och fuktigt. På kakelväggarna fastnar damm, tvålrester och hudavlagringar. Smutsen binder både fukt och ger näring åt mögel. Om det börjar uppstå en rödaktig ton på kakelfogarna är det hög tid att göra en rejäl rengöring. Den rödaktiga beläggningen består i regel av bakterier och rödmögel.

Städa regelbundet

Är ni många som bor i lägenheten är det extra viktigt att ni rengör kakel och klinkers regelbundet för att hålla smuts och mögel borta. 

Hand torkar av kakel med trasa

Ett miljövänligt sätt är att blanda lika delar ättika och vatten och spreja blandningen på väggen. Låt den verka i några minuter och torka sedan av med en så kallad mirakeltrasa.

Det är särskilt i fogarna som smuts fastnar och vid behov kan det vara bra att använda den mjuka sidan av en vit Scotch-Brite-svamp. Den gröna, grövre sorten är inte lämplig eftersom den kan repa kakel.

Ta bort beläggning och mögel

Om det har börjat uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behövs en rejälare rengöring. Använd rengöringsmedel för klinkers och kakel som finns i byggvaruaffärer. Spreja på och låt verka. Borsta sedan med en nagel- eller tandborste tills smutsen är borta. Avsluta med att skölja av och torka med en mirakeltrasa.

Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är ganska porös, så ta inte i för hårt. Om det är svårt att komma åt i hörnen, prova med en tops.