Tulpanrabatt utanför lägenhetshus

Vårt 2021

Året i korthet

 • Vi har 28 255 lägenheter i 402 fastigheter

 • Vi färdigställde 522 nya bostadslägenheter

 • Resultat efter finansnetto: 850 mnkr

 • Omsättning: 2 834 mnkr

 • Antal anställda: 384

 • Leende man framför bil

  Vi nomineras till två pris för bästa service i Kundkristallen, som arrangeras av kundundersökningsföretaget AktivBo AB. I vår årliga kundenkät hamnade hyresgästernas betyg på vår service på tidigare års toppnotering, trots att pandemin har inneburit vissa begränsningar. Björn är en av våra populära tekniker.

 • Soligt vardagsrum

  Våra Stockholmshus i kvarteret Karneolen i Solberga är maj månads mest klickade nybyggnationsprojekt hos Bostadsförmedlingen i Stockholm. 2 408 sidvisningar!

  Vi byggde 522 nya lägenheter under året och totalt förmedlade vi 2 305 lägenheter via Bostadsförmedlingen.

  Foto: Gustav Kaiser

 • Flygbild hus med soceller på taken

  De första hyresgästerna flyttar in i våra allra första Stockholmshus i Rågsved med 102 lägenheter – hus med hög hållbarhetsprofil och flera klimatsmarta tjänster.

  Foto: Gustav Kaiser

 • Uteservering med ovanliga sittplatser i trä

  Arkitektstudenter från Kungliga Tekniska högskolan har byggt fikaskulpturer och mötesplaster på Kastanjegården i Hökarängen. Bakom initiativet står vår hyresgäst Bageriet BAK och ägaren Conrad Tysén, som vill vara en positiv kraft i området och funderade på vad de kunde göra för att hålla platsen levande. Fikaskulpturerna är ett samarbete mellan BAK, KTH, Farsta stadsdelsförvaltning och Stockholmshem, som äger Kastanjegården.

  Foto: Stockholmshem

 • Leende man med blomsterbukett

  Stort grattis till Fredrik Ericson som koras till årets fastighetsförvaltare 2021 av Förvaltarforum! Vi har så många toppenförvaltare, bland de nominerade från Stockholmshem var också Niklas Nirvén och Linus Radebrand. Bra jobbat allihop.

 • Hand håller liten bricka med texten "Hej! Vill någon hjälpa mig handla?"

  Hur kan vi underlätta granngemenskapen – i pandemitider och annars? I en trappuppgång i Solberga testar vi en slags aktivitetstavla, som kallas Grow Social. Grannar finns nära till hands och med Grow Social vill vi visa att steget att ses eller ta hjälp av varandra inte behöver vara så stort. Grow Social började som ett examensarbete i industridesign på Konstfack.

 • Tulpanhav i bostadsområde

  Egna trädgårdsmästare skapar trygga och trivsamma miljöer och ger nöjdare hyresgäster. Efter första året med trädgårdsmästare i egen regi ökade våra betyg för både trygghet och gårdarnas skötsel i den årliga hyresgästundersökningen. Därför har vi gått från noll till 19 anställda trädgårdsmästare på två år. I Hässelby kunde vi njuta av de 66 000 lökar trädgårdsmästarna Magdalena och Marita planterade föregående höst.

  Foto: Elisabeth Hamrin, Stockholmshem

   

 • Trygghetsbesiktningar är en del i vårt trygghetsarbete. Under hösten besiktigade vi i samarbete med Rågsveds Fastighetsägare och Skärholmens Fastighetsägare flera fastigheter i Skärholmen, Sätra och Rågsved. När det som eventuellt behöver åtgärdas är gjort kan fastigheten trygghetscertifieras. 

 • Entrétak med takmålning

  Hur bevarar man kulturhistoriska värden och en tidstypisk karaktär samtidigt som huset moderniseras till dagens standard? När det var dags att totalrenovera vårt 30-talshus på Åsöberget på Söder krävdes stor erfarenhet och kreativitet. Till exempel för att återskapa de vackra utsmyckningarna i entrén.

  Foto: Bengt Alm

 • Tom rabatt

  Det här är ingen vanlig (tom) rabatt. Här på Russinvägen testar vår kundförvaltare Daniel Klevegren och hans gäng nämligen kolmakadam i rabatterna. Kolmakadam består av certifierad biokol (små bitar av kol laddade med näring som långsamt tas upp av växternas rötter) och av kompost som sedan blandats med större gruskorn. Bra för miljön och växterna och sämre för råttor, som har svårare att gräva gångar i gruset.

  Foto: Stockholmshem

 • Händer oljar bänk

  Sommarjobbande ungdomar hjälpte oss hålla våra områden och våra utemöbler snygga hela sommaren. Vi kunde erbjuda 126 ungdomar feriejobb. 

  Foto: Bengt Alm

 • Tre personer mekar med cyklar

  I stället för att skrota alla övergivna cyklar som ligger och skräpar så kontaktade vårt team i Skärholmen både Stadsdelsförvaltningen och Miljöverkstan som gladeligen tog hand om många av dem. Båda arrangerade mekar- och cykelverkstad för ungdomar, som nu är stolta, nya ägare till fina cyklar. Vinn-vinn: vi slipper cyklarna, de nya ägarna är glada och återbruk är bra för miljön.

 • Vi i allmännyttan vill att barn och ungdomar ska få en rolig och spännande sommar på hemmaplan. Därför fixar vi en massa lovaktiviteter, allt från konstläger till sambafotboll och simskola. Det mesta är gratis. Sommaren 2021 deltog fler än 2000 barn och ungdomar, och nästan dubbelt så många från Stockholmshem jämfört med året innan. Det stärker trivseln, tryggheten och stoltheten i våra bostadsområden.

 • Odlingsplätt i miljonprogramsområde

  Våra hyresgäster odlar för fullt! Här är kvartersodlingarna i Hässelby och Rinkeby, som vi erbjuder för fjärde året i rad. De drivs av våra hyresgäster tillsammans med Boodla. Nytt för i år är att odlingarna blir ännu fler och vi börjar också samarbeta med tre förskolor som kan lära sig allt möjligt om odling.

 • Husfasad i vintersol

  I augusti var det äntligen dags att välkomna våra nya hyresgäster till Parkhuset, Rosenlundsparken på Södermalm! I bottenvåningen blir det restaurang och gym som ger stadspuls och trygghet. Vi är stolta över att vara stor del i den här utvecklingen av stadsdelen.

 • Vandrande blåsorkester i bostadskvarter

  I början av september bjöd vi på en rad gårdskonserter i Hässelby med eminenta Storstan Street Brass. Barn och vuxna, alla jazzade loss på balkonger och gård till allt från Ted Gärdestad till tradjazz.

 • Man med varselväst med texten Rättvist byggande

  Under året blev Rättvist Byggande en ideell förening hos branschorganisationen Byggherrarna. Intresset är stort, och nu kan fler aktörer ansluta sig och Rättvist Byggande kan expandera till en fristående, rikstäckande organisation. I juli dömdes för första gången en huvudentreprenör för brott som en leverantör begått, med hänvisning till att de inte haft tillräckliga kontroller. Efter 3-4 års arbete med Rättvist Byggande ser vi äntligen bestående effekter.

  Mer om Rättvist byggande

 • Porträtt av leende ung man med skägg

  Den 26 augusti var det äntligen premiärvisning av utställningen Pandemins hjältar på Kulturhuset! Pandemins hjältar är en foto- och intervjuserie som riktar ljuset på hjältarna som gör stockholmarnas vardag möjlig. Sjuksköterskor, pedagoger, tunnelbaneförare, socialarbetare, ungdomsledare och många fler. Via talangnätverket :Part erbjöd vi tio unga stockholmare jobb under höstlovet 2020 med uppdrag att porträttera sina hjältar i Stockholms ytterstadsområden. 

  Foto: Mona Sharmarkes porträtt av Charly Anthony från Skärholmen, som är fritidsledare på Fryshuset.

 • Kontorslokal med grupper av samtalande människor

  En ledig lokal i Solberga blir i samarbete med lokaldelningstjänsten Vakansa en hubb; grannskapskontor, föreningslokal och mötesplats för Solbergabor som tröttnat på att jobba hemma. Nya lösningar där olika behov av lokaler möts utan att vi måste bygga nytt är toppen för en hållbar stadsutveckling, både social och klimatmässigt.

 • Hustak i innerstan, med solceller

  Solen lyser över Södermalm! I kvarteret Linjalen installerade vi vår hittills största och en av söders största solcellsanläggningar – 1 600 kvadratmeter på fem hustak. På tre år har vi gått från fem till 33 solcellsanläggningar och en ökad solenergiproduktion med 330 procent.

  Foto: Bengt Alm

 • Grävskopa lyfter träd

  50 år gamla träd får nytt liv när vi flyttar tio lönnar på Ljungbyplan i Rinkeby. Det är Stockholmshems första stora trädflytt. Att behöva ta ned stora och friska träd när vi bygger är slöseri med resurser och påverkar miljön negativt. Därför räddar vi träden och flyttar dem i samband med att ett garage ska rivas, bland annat med medel från vår interna klimatfond som vi startade 2020.

  Foto: Gustav Kaiser

 • Bord med pumpor, människor i partytält

  På höstlovet bjöd våra team i Hässelby, Rågsved och Skärholmen små och stora hyresgäster på pumpatillverkning, i samarbete med Hyresgästföreningen. Efter ivrigt karvande och med fika och popcorn som bränsle var mästerverken klara och alla fick ta med sin pumpa hem. Behöver vi säga att det var poppis. 

 • Kvinna med sprayburk gör en muralmålning

  Kristina Schollin-Borg är en av våra hyresgäster på Främlingsvägen. Under sommaren förvandlade hon en grå betongvägg till ett konstverk som berättar gatans historia, från när barnrikehusen var nya på 40-talet. Muralmålningen var ett av de förslag som röstades fram av de boende och som Hyresgästföreningen sökte pengar för av Stockholmshem.
  ”Vi har en unik gemenskap här på Främlingsvägen. Med målningen vill jag lyfta fram glädjen, acceptansen och sammanhållningen på vår underbara gata”, berättar Kristina.

 • Vi arbetar alla dagar året runt för att våra hyresgäster ska känna sig trygga där de bor. Trapphushäng kan skapa problem med skadegörelse och kännas otryggt för de boende. Därför är vi först ut med att testa metoden Trygga Trappan i Stockholm. Det innebär att om obehöriga hänger i våra trapphus, så räknas det som olaga intrång och ger polisen möjlighet att bötfälla på plats. Arbetet görs i samarbete med Polisområde Globen, Svenska Bostäder och Familjebostäder.

 • Två leende kvinnor med diplom och blombukett

  Ett bra år för Stockholmshem som arbetsgivare. Vi tar kliv uppåt inom alla områden i Stockholms stads medarbetarenkät och är top fem av alla stadens förvaltningar och bolag. Dessutom är vi Årets employer brandingföretag 2021 enligt Universum. Ur motiveringen: ”Detta företag har stått för en enorm kontinuitet i frågorna, och säkerställt företagsledningens stora engagemang i attraktionsfrågorna. Arbetsgivaren är vidare aktivt i både hållbarhets- och jämställdhetsfrågorna.” Här tar Jenny Nielsen och Malin Flodqvist på HR emot priset.

 • Vi bjöd vi in alla hyresgäster i Valla Torg och våra nya Stockholmshus i Rågsved till demodagar av cykel- och bilpoolerna. Tillsammans med Hyresgästföreningen, Cykelpoolen Sverige AB och Move About Sverige visade vi fördelarna med att cykla och köra bil utan att äga ett eget fordon. Och så kunde hyresgästerna testa både elcyklar och bilar. Klimatsmarta tjänster med fokus på hållbart resande i vardagen!

 • Tre unga tjejer vid en dator

  Vi fortsätter samarbetet med Stiftelsen Läxhjälpen, så att fler åttor och nior på Lillholmsskolan i Skärholmen ska få gymnasiebehörighet och självförtroende inför framtiden.

  Foto: Läxhjälpen

 • Vägg med konst i fönster

  Elin Monie-Landerö bor hos oss i Hökarängen. Hon såg några igenbommade fönster och frågade om hon och hennes vänner Kajsa Samuelsson och Alma Bencivenni kunde få göra något kul med dem. Det fick de och så här fint är det nu! Konstverken finns på Fagersjövägen 3.