Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
 • Folksamling med massor av barn och unga samt några vuxna tittar på när en flicka klipper ett rött band.
  Konstverket invigdes en solig dag i maj. Bandet klipptes så klart av barn och ungdomar som har varit med och gjort illustrationerna!
 • Alla var där! I alla fall de flesta skolklasserna som deltagit i projektet och många fler nyfikna.
 • Från Unga Berättar - Kulturskolan är My Adborn till vänster (projektledare), Vilhelmina Westman är tillförordnad chef (näst längst till höger) och Niki Allende (höger) är handledare. Bredvid My står Rana Kasto på Stockholmshems hållbarhetsenhet som också är initiativtagare till projektet.
 • Pojke framför ett konstverk med illlustrationer av leopard och TV-spel
  Konstverket "Min spegelbild" reflekterar vilka de 160 unga tycker att de är.
 • Några flickor tittar på ett konstverk som består av illustrationer utomhus
  Konstrunda på Bredholmstorget.

160 unga skapar 54 meter konst i Skärholmen

Barn och ungdomar från Skärholmsområdet har delat med sig av sina liv i form av illustrationer som tillsammans skapar ett 54 meter långt konstverk. Deras berättelser syns på planket kring Stockholmshems nya bygge på Bredholmstorget i Skärholmen.

Konst kan bidra till att skapa platser med identitet och ge boende en känsla av stolthet och tillhörighet.

Rana Kasto

Väska med klackskor, hamburgare, minnen av solnedgångar och funderingar kring klimatförstörelse. Ett trist byggplank har blivit offentlig konst genom verket ”Min spegelbild” där 160 unga från Skärholmen, Bredäng och Sätra berättar vilka de är.

Genom en satsning för romsk inkludering har nio ungdomar hållit i konstprojektet under ledning av Unga Berättar – Kulturskolan. De har själva skapat motiv men också stöttat barn i lokala skolklasser och andra unga i Skärholmsområdet som har bidragit med sina illustrationer.

Rana Kasto, Stockholmshems hållbarhetsenhet, är initiativtagare till projektet:
– Konst kan bidra till att skapa platser med identitet och ge boende en känsla av stolthet och tillhörighet. Här berättar 160 barn och ungdomar från området sin historia som nu alla kan ta del av.

På uppdrag av Stockholmshem har projektet handletts av Unga Berättar – Kulturskolan Stockholm i samarbete med Arbetsmarknadsförvaltningen.

Om konstprojektet ”Min spegelbild”

 • Konstprojektet är en av tre delar i en tre månaders betald praktik där de nio ungdomarna arbetar med olika konstformer, anställda av arbetsmarknadsförvaltningen. Stockholmshem står för projektledarnas löner samt material och Unga Berättar står för projektledning och handledare.
 • Barn från Sätraskolan, Bredängsskolan, Söderholmsskolan och Lindeparkens gymnasiesärskola samt biblioteken i Skärholmen och Bredäng har deltagit i projektet.
 • Illustrationerna är gjorda i programmet Procreate. Tillsammans bildar de drygt 160 delarna en komposition i 30 sektioner som trycks på plåtar som monteras på byggplanket. De kan återanvändas när huset är klart och staketet tas bort. För ökad trygghet ska konsten också belysas kvällstid.

Med konstnärernas egna ord

”Det är en blomma och så står det Ta hand om mig. Och, ja man ska ta hand om naturen. Jag ville rita något som uppmanar andra att göra något såhär bättre så då tänkte jag ta hand om naturen.” Elev, årskurs 4, Sätraskolan

”Jag valde en motiv en hund för att jag alltid har tyckt om hundar och hundarna är så lojala och dem ger glädje.” Ungdom

”Jag valde att göra den hör gubben för han är ganska lik mig. Han har typ nästan samma känslor och gillar att göra samma sak.” Elev, årskurs 4 Sätraskolan

”Jag valde som motiv en väska och ett par klackskor eftersom det speglar mig. Jag gillar använda väskor och älskar och gå i klackskor.” Ungdom