Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Dags att flytta ut?

Vid en flytt är det mycket att hålla reda på. Här ser du vad som gäller för lägenheten du lämnar – inte minst en checklista för flyttstädning.

När det är dags för dig att flytta behöver först visa din lägenhet, både för oss och för sökande i bostadskön. Vi kommer att kontrollera att du lämnar lägenheten till nästa hyresgäst i godkänt skick. 

Visning av lägenheten

Du är enligt hyreslagen skyldig att låta bostadssökande få se på lägenheten under uppsägningstiden. I samband med att du säger upp din lägenhet får du information om vad som förväntas av dig samt en samtyckesblankett för fotografering. När vi kommer hem till dig och besiktar din lägenhet kommer vi nämligen också att fotografera den. Det är för att de spekulanter som på grund av pandemin ännu inte är bekväma med att besöka lägenheter ändå ska kunna se lägenheten. Mer information om hur du förbereder det får du när du bokar tid för besiktningen. 

Besiktning & kontroll

Vi kommer att besikta din lägenhet innan du flyttar och tid för besiktning bokas när du säger upp hyreskontraktet. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden. Vid besiktningen måste allt som hör till lägenheten finnas på plats, till exempel dörrar, hatthyllor och garderober. Om förvaltaren upptäcker skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli skyldig att ersätta Stockholmshem. Det gäller även skador som inte upptäcks vid besiktningen på grund av till exempel möbler, mattor eller tavlor samt skador som eventuellt uppkommer under den sista tid som du bor i lägenheten.

I vissa fall gör vi även en inflyttningskontroll efter att du flyttat ut. Det vi kontrollerar då är att du:

 • Flyttstädat lägenheten och förråd. Se checklista för flyttstädning längre ner på sidan. Eller anlita en städfirma och använd rutavdraget. Om lägenheten inte är ordentligt städad eller om personliga saker finns kvar när du lämnar den behöver vi anlita en städfirma, och det kommer vi att debitera dig för i efterhand.
 • Har återställt lägenheten. Om återställningen av lägenheten inte är utförd enligt besiktningsprotokollet kommer tidigare meddelad kostnad att debiteras dig som hyresgäst. Om nya skador tillkommit sedan besiktningsprotokollet upprättades kommer kostnaderna för att åtgärda detta också att debiteras dig. 

Lämna in nycklar på rätt tid och plats

Alla nycklar till lägeheten och allmänna utrymmen måste du lämna in till oss – även eventuella extrakopior som du låtit göra. Du måste lämna tillbaka nycklarna till oss senast kl 12.00 första vardagen efter ditt hyreskontrakt har upphört. Upphör hyreskontraktet att gälla den 30 september ska nycklarna alltså återlämnas senast kl 12.00 den 1 oktober. 

Vilken av våra receptioner du ska lämna in nyckeln i beror på var lägenheten ligger. När du säger upp kontraktet får du information om var du ska lämna nyckeln.

 • Ligger lägenheten i innerstan, i en närförort norr om stan, i Hässelby, Rinkeby, Blackeberg, Bällsta eller Mariehäll, eller om du flyttar från en studentlägenhet – lämna in nyckeln på Hornsgatan 128 på Södermalm.
 • Ligger lägenheten i Midsommarkransen, Aspudden, Gröndal, Årstadal, Solberga, Hägerstensåsen, Västertorp, Västberga, Älvsjö, Skärholmen, Sätra eller Rågsved – lämna in nyckeln på Måsholmstorget 16 i Skärholmen.
 • Ligger lägenheten i Skarpnäck, Enskede, Hammarby, Årsta, Hökarängen, Gubbängen, Bagarmossen, Sköndal, Hammarby Sjöstad eller Farsta – lämna in nyckeln på Skarpnäcks Torg 8 i Skarpnäck.

Den som flyttar in har rätt till lägenheten från kl 13.00 den dagen hyreskontraktet börjar gälla. Är tillträdesdagen en helgdag eller röd dag sker nyckelutlämning tidigast nästföljande vardag kl 13.00. Får vi inte tillbaka alla nycklar i tid kan du bli skyldig att betala vad det kostar oss att byta lås.

Ändra adress, avsluta abonnemang

Gör din adressändring hos Skatteverket, på skatteverket.se/flytta.

Avsluta ditt elabonnemang direkt hos din elleverantör. Och glöm inte att teckna ett nytt för ditt nya boende. Har du abonnemang på telefoni, bredband och kabel-tv måste du även säga upp eller anmäla flyttning av dessa. Kontakta leverantörerna för respektive tjänst.

Flyttstädning

Lämna lägenheten så ren och fin som du själv skulle vilja få den. För samtliga rum gäller:

 • Rengör elementen, även bakom
 • Putsa fönstren på alla sidor, även mellan rutorna
 • Snickerier och lister ska förstås också tvättas
 • Torka ur garderobernas backar och hyllor och deras lister
 • Rengör dörrarna och glöm inte ovankanten
 • Om du har lagt in heltäckningsmattor måste de tas bort, inklusive
  all mattejp.

Montage av tre bilder på en öppen tom garderob och skurhink, en öppnad golvbrunn under ett badkar samt ett fönster öppnat med separerade fönsterrutor.

Flyttstäda köket

 • Dra fram spisen genom att ta tag i kanterna. Rengör spisens sidor och
  bakstycke samt platsen den stått på: vägg, skåpsidor och golv.
 • Rengör spisplattor/häll.
 • Rengör ugnen och förvaringsutrymme invändigt samt plåtar och
  grillgaller. Såpa är bra att använda.
 • Köksfläkten och/eller ventil ska rengöras in- och utvändigt. Ta loss
  fläktfiltret och rengör.
 • Kyl/sval och frys inklusive överskåp ska du frosta av, rengöra (även
  bakom) och lufta.
 • Tvätta rent köksskåpens in- och utsidor. Glöm inte skåpluckornas ovankanter. Gör rent kakel, bänkskivor, diskhon och kranen.
 • Skärbrädans ovan- och undersida behöver rengöras.

Montage av tre bilder på en spis utdragen från väggen, köksfläkt med borttaget kolfilter samt en tom och öppen kylfrys.

Flyttstäda badrum & toalett

 • Rensa golvbrunnen.
 • Gör rent badkar/dusch. Om badkaret har en front som går att ta bort gör du det och städar under badkaret. Torka av kaklet.
 • Rengör hela toalettstolen, glöm inte utsidor och krök.
 • Gör rent tvättstället, eller handfatet, även undersidan.
 • Rengör kranar och duschblandare.

Glöm inte städa övriga utrymmen!

Har du balkong eller uteplats behöver du också tömma och städa den, liksom ditt förråd och eventuella garageplats.