Till startsidan på stockholmshem.se

Rengör köksfläkten

För att luften i din lägenhet ska vara fräsch är det bra om du med jämna mellanrum gör rent köksfläktens filter. I fläkten finns ett spjäll som aldrig är helt stängt, och där ska ”gammal” luft kunna strömma ut.

Ett rent fläktfilter är brandsäkert! Kolla film hur du rengör filtret

Syntolkning av filmen

När du lagar mat blir filtret fullt med fett efter ett tag. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska.

Vi rekommenderar att du rengör filtret varannan månad, eller varje månad om du lagar mycket mat. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.

Olika spisfläktar kan skilja sig åt, men principen för att rengöra filtret, oavsett vilket material det är av, är ungefär den samma.

Filtret sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Du tar loss det genom att hålla inne två knappar och vinkla det nedåt.

köksfläktsgaller

Lägg gallret på diskbänken med baksidan upp. Filtret hålls fast av en hållare, som du tar bort genom att hålla nere två piggar.

fläktens filter kramas ur

Gör rent filtret med varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan ur filtret.

Köksfläktens filter sätts fast

Sätt filtret på plats med hållaren på samma sätt som du tog loss det. Och slutligen – sätt fast gallret med klykorna i bakre kanten först och tryck sedan fast det i framkant. Det ska höras ett klick.

Ventilera din bostad

Köksfläkten är en del av lägenhetens ventilationssystem. Ett litet spjäll är öppet dygnet runt. Lär dig mer om ventilation.

Byte av kolfilterkassett

När du beställer en kolfilterfläkt ingår service vid fel under 6 år, men du är själv ansvarig för att rengöra din fläkt och byta kolfilterkassett. Beroende på hur mycket mat som lagas bör kassetten bytas 1-2 ggr per år.

Du får installera en egen kolfilterfläkt men kan då inte ansluta fläkten till ventilationssystemet.