Illustration, yngre kvinna låter en äldre kvinna lyssna i lurar

Frågor & svar

Vad menas med "bo själv men inte ensam"?

Det här är ett boende där du engagerar dig tillsammans med dina grannar. Det finns gemensamma utrymmen i huset som kan användas av alla och där du kan umgås med dina grannar. Exempelvis finns ett kök på suterrängplan där du kan laga och äta mat tillsammans med dina grannar och ni kan umgås i det gemensamma vardagsrummet. Du kan alltså bo själv i en egen lägenhet och samtidigt vara social med dina grannar. Och alla som bor i huset är överens om att dela och samsas är något bra.

Jag vill flytta in, hur gör jag?

Just nu är alla lägenheter i Sociala & hållbara huset uthyrda. När en lägenhet blir ledig förmedlas den (som alla Stockholmshems lägenheter) av Bostad Stockholm, Stockholms kommunala bostadsförmedling.  

Vad finns det för gemensamma utrymmen i huset?

På suterrängplan finns det gemensamma utrymmen som kan användas av alla som bor i huset:

 • vardagsrum
 • kök
 • kontor med fyra arbetsplatser
 • ett mindre gym
 • ett så kallat delningsförråd för saker som hyresgästerna kan dela med varandra.

På suterrängplan finns också tvättstuga, städförråd, toalett, cykelrum och miljörum plus ett förråd för varje lägenhet.

Hur funkar delningsförrådet och vad finns i det?

Det är grundutrustat med ett startpaket med saker som alla hyresgäster kan låna, exempelvis husgeråd och verktyg, som Stockholmshem lagt dit. Det är tydligt uppmärkt vad som ska förvaras var på hyllorna, i lådorna och på krokarna i rummet. Vartefter fyller sen alla som bor i huset själva på med sånt som de vill dela med andra. De som bor i huset bestämmer gemensamt reglerna för hur det ska fungera på bästa sätt, till exempel hur länge man får låna saker från delningsförrådet.

Hur funkar med trivselregler och sånt?

I det här huset är det såklart extra viktigt att visa hänsyn till varandra och samsas. Utöver reglerna i hyresavtalet kommer alla som flyttar in i huset tillsammans överens om vilken trivselkultur som gäller. Som hyresgäst förbinder man sig att delta i gemensamma husmöten och följa de trivselregler som beslutas där.

Får man ha husdjur i det här huset?

Det beror på i vilken lägenhetstyp man bor. I delningslägenheter får man inte ha husdjur men i de andra går det bra. Husdjur får heller inte vistas i de gemensamma ytorna i huset.

Vad händer om något går sönder eller försvinner från ett gemensamt utrymme?

Du anmäler fel och brister som uppstår i de gemensamma utrymmena till Stockholmshem, det gäller även möbler, inredning och annan utrustning. Möbler, inredning och annan utrustning som tillhör de gemensamma utrymmena får inte tas med till det egna boendet. Det är heller inte tillåtet att möblera det gemensamma utrymmet med ytterligare möbler eller inredning.

Får man ha fest i gemensamma utrymmen?

Ja det får man, och de som bor i huset får ta med gäster till de gemensamma utrymmena på suterrängplan. Gästerna får vara där tillsammans med den/de som de besöker.

Enligt Stockholmshems generella ordningsregler ska man alltid ta hänsyn till sina grannar. Exempelvis inte spela musik så det stör grannana, inte spika eller borra mellan kl 20 och 08 samt undvika att spola vatten sent på kvällen och på natten. Dessutom bestämmer hyresgästerna själva trivselregler för de gemensamma utrymmena på suterrängplan.

Vem ansvarar för att städa de gemensamma utrymmena?

De som bor i huset ansvarar tillsammans för att hålla rent och snyggt i de gemensamma lokalerna på suterrängplan. Hur det ska funka kommer grannarna överens om. Stockholmshems förvaltare kollar löpande hur det fungerar. Utöver det städar Stockholmshem utrymmena emellanåt, och trapphusen varje vecka.

Vad finns det för klimatsmarta tjänster för hyresgästerna i huset?

 • Cykelpool med en lådcykel
 • Bilpool med 2 bilar som delas med hyresgäster i våra grannfastigheter i området
 • Delningsförråd där hyresgästerna kan dela saker med varandra
 • Leveransboxar i en av våra grannfastigheter.

Det finns också odlingslådor på uteplatsen där hyresgästerna kan odla tillsammans.

Hur många arbetsplatser finns det i det gemensamma kontoret? Hur är de utrustade?

I det gemensamma kontoret ska det vara inspirerande att jobba och/eller studera. Här finns det fyra kontorsarbetsplatser med höj- och sänkbart skrivbord och kontorsstol. Och självklart wifi.

Får man röka i huset?

Nej, det här är ett rökfritt hus. Du får inte röka inomhus, varken i gemensamma utrymmen, i din lägenhet eller på din balkong. Rökförbudet gäller all form av rökning, exempelvis även e-cigaretter och vattenpipa. 

Rökförbudet gäller även gården.

Ingår el i hyran?

För studentlägenheter och delningslägenheter ingår el i hyran.

Ingår wifi i hyran?

Ja, bredband (1000/1000) ingår i hyran, även i gemensamma utrymmen på suterrängplan och i delningslägenheternas gemensamma utrymmen.

Vad är det för adress?

Sociala och hållbara huset finns på Ansgariegatan 8 och Brännkyrkagatan 113 & 115 på Södermalm.

Hur många lägenheter av varje slag är det?

Det är totalt 36 bostäder:

 • 10 delningslägenheter med gemensamt kök och gemensamma toaletter och badrum
 • 7 studentlägenheter
 • 4 ungdomslägenheter
 • 11 "vanliga" hyreslägenheter
 • 4 hyreslägenheter för dig som fyllt 55 år (så kallade 55+).