Illustration med olika människor i ett hus

Bo själv men inte ensam

Tänk dig ett hem där ni delar på mer än bara vardagsrum och kök. Ett hem där ni delar vardagen, sällskapet och tillvaron. Ett hem där ni hjälps åt och engagerar er tillsammans. Tänk dig ett hem med plats för fler generationer. Ett hem där du odlar grönsaker med din pensionärskompis Åke, kokar soppa med Amanda som pluggar på KTH, tar poolbilen och storhandlar med din granne Samir och pratar om livet med Kerstin som just börjat skolan. Tänk dig ett hem där du alltid har sällskap om du vill, någon att få råd av eller bara småsnacka med i tvättstugan. Stockholmshem har i över 80 år varit med och utvecklat Stockholm med något så viktigt som just människors hem. Ett 40-tals hus mitt på Södermalm har bytt skepnad efter en varsam renovering och ger plats åt framtidens boende. I sociala och hållbara huset finns inte bara lägenheter att bo i, här finns gemenskap. Här möts människor från olika platser i livet, kulturer och erfarenheter. Här finns möjligheten och friheten att kunna välja din ensamtid eller när du vill ha sällskap.

Det sociala och hållbara huset gör det lätt att leva hållbart men svårt att leva ensam, när du delar vardagen med dina grannar.

Mitt på Södermalm har Stockholmshem alltså skapat ett hus utöver det vanliga, med en mix av olika typer av bostäder. Här finns delningslägenheter för ett slags kollektivt boende, här finns lägenheter för ungdomar, studenter, 55-plussare och så ”vanliga” lägenheter. Här kan du alltså bo själv i en egen lägenhet eller i en delningslägenhet tillsammans med andra. Oavsett hur man bor kan alla umgås med sina grannar i husets gemensamma utrymmen. 

Suterrängvåningen blir hjärtat i huset med vardagsrum, kök, kontorsplatser och ett mindre gym för alla som bor här. Där finns också ett förråd för prylar som hyresgästerna kan dela med varandra, för alla behöver ju inte ha en egen symaskin eller borrmaskin. På taket finns en gemensam terrass för alla hyresgäster att njuta av.

De som bor i huset har också tillgång till klimatsmarta tjänster som bilpool och lådcykelpool, och i en av våra grannfastigheter finns leveransboxar. På gården kommer man att kunna odla i odlingslådor.

Det här är ett helt rökfritt hus. Husdjur är välkomna i allt utom delningslägenheter och gemensamma utrymmen.