Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Smörj balkonglåset

Om det börjar gå trögt att öppna och stänga balkongdörren kan det vara hög tid att smörja låsanordningen. Med en flaska låsspray är det enkelt fixat.

Spanjoletter finns på en del fönster, smörj gärna även dessa – så blir fönsterna enklare att öppna.

En balkongdörr stängs igen med hjälp av tre låskolvar. En skena kopplar låset och låskolven vid dörrens mitt, med en kolv högre upp och en längre ner. Låsanordningen kallas spanjolett och har till uppgift att se till att balkongdörren sluter tätt och att dörren inte ska gå att öppna utifrån.

Spanjoletten ska gå lätt att öppna och stänga, men om den börjar kärva beror det i regel på att den inte har blivit smord på ett tag. Då pressas metall mot metall och förutom att det går trögt så slits låsanordningen ut snabbare.

Smörj gärna spanjoletten en gång om året. Låsspray går att köpa hos låssmeder, i järnaffärer och på byggvaruhus.

Så här smörjer du balkonglåset:

Vid de tre låskolvarna finns särskilda hål som är till för att man ska kunna smörja spanjoletten, som styr kolvarna.

Låsolja sprayas i låskolvarnas alla tre hål.

Smörj även de tre låskolvarna som sitter i tre olika höjder längs dörrkanten. Kolvarna pressas in i dörrkarmen och för att friktionen ska bli lägre behövs smörjmedel.

Själva låscylindern behöver också smörjas med jämna mellanrum, då blir det lättare att vrida om nyckeln och låsets livslängd blir längre.

Låsolja sprayas i låscylindern

Passa även på att smörja gångjärnen, då glider balkongdörren upp utan att gnissla. Om gångjärnen inte har ett smörjhål eller spår ska de inte smörjas.

Låsolja sprayas i dörrens gångjärn.