Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Odla på gård och balkong

Vill du odla på gården? Hör av dig till din kundförvaltare

Många tycker om att odla och det vill vi gärna ta vara på. I ett antal områden har vi gjort iordning utrymme för odling på gården som sköts av våra hyresgäster.

Vill du odla på gården? Kanske tillsammans med dina grannar? Hör av dig till din kundförvaltare - kontaktuppgifter finns i porten - så ser vi om det finns plats och om vi kan bidra med material som pallkragar och jord!

Odla på balkongen

Du kan också odla på din balkong, inte minst godsaker som grönsaker och bär. Här är några tips till dig som vill odla på balkongen.

Grönsaker

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du fröså inomhus på våren för att få skörd på sommaren. Andra grönsaker som fungerar bra i kruka är aubergine, vitlök, potatis, gurka och sallad.

Kryddor

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år efter år har du en egen örtagård på balkongen.

Frukt och bär

Många bärbuskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chansen att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbar kan du odla i ampel och björnbär kan slingra runt räcket.

Ätbara blommor

Vill du göra din balkongodling ännu vackrare? Plantera ätbara blommor som kryddtagetes, krasse, ringblomma och lavendel. De ger färg till balkongen och kan också smycka maten.

Goda råd till balkongodlare

  • Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis, kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30 – 40 cm djupa. Örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10 – 15 cm djup
  • I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen
  • Välj krukor med dräneringshål, eller borra hål själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort. Annars kan växten drunkna
  • Efter 3-4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra

Visa hänsyn

När du odlar och inte minst när du vattnar, se till att vattnet inte rinner ner till grannarna under om du bor högre upp.

Customer service