Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Vad får du ändra i lägenheten du hyr av oss?

Det finns en hel del som du kan ordna själv med i lägenheten, men inte vad som helst. Och gör du förändringar vi inte godkänt kan det blir riktigt besvärligt för dig.

Som hyresgäst ska du vårda lägenheten du hyr. Du behöver vara rädd om den och hålla rent. Vissa åtgärder för att underhålla lägenheten får du göra utan att fråga oss om lov först, till exempel måla om eller tapetsera. Men det är viktigt att det görs proffsigt, eller ”fackmannamässigt”, som det kallas. Om det inte är fackmannamässigt gjort, eller om du valt färger eller mönster som är alltför avvikande, kan vi behöva göra om arbetet. Då blir du skyldig att ersätta oss för den kostnaden.

Om du vill underhålla eller byta golven i lägenheten måste du först kolla med vår kundtjänst. Det är mycket som inte är okej att göra själv när det gäller golv i en hyresrätt, se listan nedan.

Du får borra upp hyllor och annat på väggarna. Men om du till exempel har gjort väldigt många hål på en liten yta kan du behöva ersätta oss för att vi måste återställa väggen, det vill säga spackla och måla om.

Är du osäker på vad du får göra och inte, kontakta vår kundtjänst och fråga oss.

Det här är okej att göra i en hyresrätt

 • Måla om väggar och snickerier (till exempel köksluckor) – i färger som även kommande hyresgäster kan gilla, och det måste göras proffsigt
 • Tapetsera om – välj mönster och färger som även kommande hyresgäster kan gilla, och gör jobbet proffsigt
 • Slipa/ytbehandla linoleum – men det måste göras professionellt, av ett proffs
 • Byta handtag på köksluckorna – men spara de gamla.

Det här är bland annat inte okej att göra i en hyresrätt

 • Du får inte ta bort någon vägg eller på annat sätt ändra planlösning
 • Du får inte ändra på fast inredning (till exempel diskbänk eller köksskåp, väggmonterade enheter i badrum)
 • Du får inte dela av rum med fastmonterade väggar eller göra valv mellan två rum
 • Du får inte byta golv, till exempel byta parketten mot en annan parkett eller lägga in plastmatta, heltäckningsmatta eller klinker i något rum. Du får inte heller slipa/ytbehandla parketten själv.
 • Du får inte installera dusch i en garderob eller annat utrymme som inte är avsett för det, eller bygga bastu i lägenheten
 • Du får inte montera köksfläkt till det befintliga ventilationssystemet
 • Du får inte göra hål i väggarna i våtrum
 • Du får inte göra hål i fasaden (till exempel på balkongen)
 • Du får inte slänga något som tillhör lägenheten, som garderob, innerdörrar eller badkar.

Om du till exempel inte vill ha badkaret eller garderoberna som hör till lägenheten är det du som hyresgäst som får förvara dem någon annanstans, förslagsvis i ditt förråd. När det är dags för dig att flytta ut måste du återställa lägenheten.

Vad kan hända om Stockholmshem bedömer att det du gjort inte är okej?

Det finns stora risker med att ändra sånt man inte får i lägenheten. Du riskerar att bli både skadeståndsskyldig och uppsagd. Varje år har vi ärenden i hyresnämnden där hyresgästen gjort otillåtna ändringar, som till exempel byggt om köket, gjort otillåtna eldragningar eller ändrat lägenhetens planlösning, som lett till att de förlorat kontraktet.

Kan jag köpa tapet själv och få er hjälp att sätta upp den?

Nej, den servicen har vi inte idag.