Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Smörj cylinderlåset

Går det trögt att vrida om nyckeln i ytterdörren? Då kan det vara dags att smörja cylinderlåset. Det gör du enkelt med låsspray eller låsolja.

Precis som all annan mekanisk utrustning behöver ett cylinderlås underhållas. Ett krånglande lås kan i värsta fall hänga sig och göra att ytterdörren inte går att öppna. Låsspray eller låsolja går att köpa på de flesta bensinstationer eller hos närmaste låssmed och bilderna visar hur du gör.

Men ett av ytterdörrens lås, tillhållarlåset – även kallat polislåset – ska inte smörjas. Om du smörjer det kan låsmekanismen förstöras och då måste en låssmed borra upp det.

Tillhållarlåset är det lås där en längre nyckel passar, se bild fyra. Sådana lås sitter även på de flesta garageportar och de låsen ska inte heller smörjas.

Så här smörjer du dörrlåset:

Nyckel fast i ytterdörrslås. Låsspray sprayas in med pipen i nyckellåset.

Sprayburken eller flaskan med låsolja har en pip som du trycker in i nyckellåset. Cylindern är några centimeter djup och hela låskolven ska smörjas.

Regeln smörjs.

Den delen av dörrlåset som fälls ut och åker in i dörrkarmen kallas för regeln. Den ska också smörjas.

Ett tillhållarlås eller polislås med lång smal nyckel.

Däremot ska tillhållarlåset, även kallat polislåset, inte smörjas. Tillhållarlås är det lås som du öppnar och stänger med den längsta nyckeln. Om du smörjer polislåset kan det gå sönder.

Lås inte tillhållarlåset inifrån

Om det börjar brinna behöver du kunna ta dig ut snabbt utan att behöva leta efter en nyckel. Tillhållarlåset kallas i dagligt tal för polislåset.