Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Frosta av frysen

När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. När du frostar av är det också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge.

Passa på att frosta av frysen en kall vinterdag!

Film som visar hur du frostar av frysen och tar hand om kökets andra vitvaror

Syntolkning av filmen

Så här frostar du av frysen – i text och bild

Frosta gärna av din frys under en kall vinterdag, då kan du förvara matvarorna utomhus. Om det är varmt väder kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande duntäcke runt.

frost i frys

Varje gång du öppnar frysen kommer det in fukt från lägenheten. Fukten fryser till is och bildar efter ett tag stora isklumpar. Det finns alltid lite fukt i en lägenhet och det är inget att göra åt. Tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is. Om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren är det hög tid att frosta av frysen.

öppen frys

Börja med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar och samla upp smältvattnet som droppar ner. Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ställ gärna en långpanna på golvet som fångar upp vatten också, om det går.

skål med vatten i frys

Är det mycket is i frysen, ställ in en skål med hett vatten så påskyndar du på processen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Försök inte hacka bort isen med något vasst föremål, då kan frysgallret och väggarna bli skadade!

Rengör, torka och sätt igång frysen igen

Passa på att rengöra frysen när isen har smält. Kom ihåg att även torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådor och löstagbara hyllor om det behövs. Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.

Om frysen varit avstängd

Det finns ett bra knep för att få bort dålig lukt från en avstängd frys: häll upp en liter ljummet vatten i en bunke och blanda i en matsked bakpulver. Doppa en ren disktrasa i blandningen och torka ur frysen.