Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

1970–1980

Stockholmshems bostadsproduktion minskade kraftigt under sjuttitalet. Endast 21 nya fastigheter tog form, jämfört med sextiotalets nästan 60. Och sen var det dags för upprustning, vilket satte prägel på arbetet under åttiotalet.

Bland de nya områdena finns Henriksdalberget i Nacka, där Stockholmshem byggde fyra sexvåningshus. De flesta flerfamiljshusen under denna tid får en tidstypiskt avskalad och modernistisk prägel.

På Byälvsvägen i Bagarmossen finns ett exempel. Där byggdes längor med tre våningar höga lamellhus, med tegelfasader och totalt över 1000 lägenheter. Och på Hägerstensvägen i Aspudden tog sex loftgångshus i fyra våningar, med hiss, form.

På 1970-talet byggde Stockholmshem bostäder även i Jakobsberg, Rinkeby, Solhem, Nockebyhov, Hässelby Villastad, Södermalm, Kungsholmen och Östermalm.

Upprustning påbörjas

Stockholmshem blev 1981 först ut med att börja rusta upp de gamla smalhusområdena i förorterna. Det arbetet började i kvarteret Tomtabacken i Traneberg, byggt redan 1935-36.

Tomtabacken blev ett pilotprojekt för hur renovering, tillbyggnad och nybyggnad kunde gå till. Kök och badrum renoverades, hissar sattes in, vatten- och avloppsledningar byttes och fasaderna rustades.

Välkommen till Skarpnäck!

Åttiotalet var också årtiondet när den helt nya förorten Skarpnäck byggdes. Som stadsplaneförebild fanns ”den planerade variationen”, men med tydliga stadskvarter, som till exempel i Kista och Dalen givit prov på. Stockholmshem byggde 1 200 lägenheter i Skarpnäck, främst två- till fyrarumslägenheter.

I Bagarmossen genomfördes även omfattande förtätning av bebyggelsen under slutskedet av decenniet, framförallt kring Bagarmossens centrum. Avsikten var skapa en variationsrikedom tillsammans med miljonprogrammets arkitektur.

På 1980-talet byggde Stockholmshem bostäder även i Beckomberga, Hässelby Villastad, på Södermalm, i Aspudden, Fruängen och Gröndal.