Två människor felsöker en tvättmaskin

Vårt 2023

Året i korthet

 • Vi har 28 221 lägenheter i 406 fastigheter

 • Resultat efter finansnetto: -40 mnkr

 • Omsättning: 3 107 miljoner kronor.

 • Antal tillsvidareanställda: 402

 • Under året skrev vi 2 152 kontrakt med nya hyresgäster. Alla våra lägenheter förmedlas av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Totalt bor omkring 60 000 stockholmare hos oss.

  Foto: Pär Olsson.

 • Folksamling med barn och ungdomar intill byggarbetsplats

  I maj var det konstinvigning i Skärholmen. På vårt bygges kala byggplank skapade barn och ungdomar från olika skolor i Skärholmen konst, ledda av en grupp romska ungdomar. Ett samarbetsprojekt med Unga Berättar – Kulturskolan, Arbetsmarknadsförvaltningen och Stockholmshem, möjligt tack vare vår bosociala fond.

 • Solceller och en man på ett platt tak

  Under 2023 blev de två första etapperna av vårt hittills största solcellsprojekt klart. På 28 tak i Bagarmossen bygger vi en anläggning vars totala installerade effekt blir cirka 1 100 kilowatt peak (kWp) när sista etappen är klar 2025. Den 5 500 m2 stora anläggningen beräknas producera 900 megawattimmar (MWh) el årligen. Det motsvarar nästan en miljon tvättmaskinstvättar under ett år.

 • När hyresgästerna tycker till får Stockholmshem höga betyg för service. År 2023 var vårt samlade betyg för förvaltningsservicen, vårt serviceindex, 83,5 procent. Det gjorde att vi nominerades till priset Kundkristallen för bästa serviceindex.

  Foto: Anna Åberg

 • Leende kvinna med headset

  Också som arbetsgivare får Stockholmshem fina betyg. I medarbetarenkäten får vi ett AMI på 82. Dessutom blev vi utnämnt till Karriärföretag 2024.

  Foto: Bengt Alm

 • Butiksinteriör

  De flesta av Stockholmshems nästan 3 000 kommersiella lokaler ligger i våra bostadsområden. De är byggda för en annan tid, då alla kanske inte hade kylskåp hemma och ville ha butiker med färskvaror så nära som möjligt. Idag är det inte lätt att hitta hyresgäster till de här lokalerna. Ett exempel där vi lyckats är rRebel som flyttade in på Hovmästarvägen i Hökarängen i maj 2023, efter att vi gjort en omfattande men varsam renovering av lokalerna. Och med lokalhyresgäster som mår bra blir våra områden än mer trivsamma, trygga och levande.

 • Två ungdomar pysslar om en blomsterrabatt

  Sommaren 2023 kunde vi erbjuda 150 ungdomar sommarjobb hos oss. De fick till exempel göra fint i våra planteringar, måla om och ta hand om utemöbler på våra gårdar. Våra områden blir lite extra ompysslade och ungdomarna får en första arbetslivserfarenhet att skriva i CV:t. Win-win!

 • Barn hand i hand på en idrottsplats

  Drygt 2 000 barn och ungdomar från Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder upplevde under sommaren aktiviteter som till exempel simning, basket, fotboll, cirkusskola, teater, konstverkstad, digitalt skapande och djurläger. Aktiviteterna ordnas i samarbete med klubbar och föreningar, för att ge barn och ungdomar i våra områden en meningsfull sommar.

  Foto: Fredrik Hjerling

 • Folksamling köar utanför hus

  I ”Sociala hållbara huset” har vi skapat en mix av boendeformer; delningslägenheter; lägenheter för ungdomar, studenter, 55-plussare och så ”vanliga” lägenheter. Oavsett boende kan alla umgås med sina grannar i husets gemensamma utrymmen. Ett sätt att motverka ensamhet. 12 000 personer anmälde intresse hos Bostadsförmedlingen och kön till visningen ringlade lång. I augusti flyttade de första hyresgästerna in.

 • Under 2023 färdigställdes vår stora installation av fukt- och temperaturgivare. Totalt har nu drygt 24 000 lägenheter givare vilket ger nya möjligheter för oss att styra och följa upp. Projektet belönades med ett hedersomnämnande i Stockholms stads pris Framsteget, som belönar och synliggöra innovativa metoder, arbetssätt eller lösningar som uppmuntrar utveckling inom staden.

 • Man byter namnremsa på lägenhetsdörr

  Fusket med olovlig andrahandsuthyrning, överhyror och svarta hyreskontrakt är stort i Stockholm. Hos Stockholmshem jobbar hyresjurister, utredare och störningsjour aktivt för att komma åt de som hyr ut olovandes i andra hand. Resultatet blev att 207 lägenheter gick tillbaka till bostadsförmedlingens kö under 2023.

  Foto: Ola Jacobsen

 • Porträtt av kvinna

  I oktober var hon på plats; Stockholmshems nya vd Åsa Wigfeldt. Åsa kommer från olika ledande befattningar vid exploateringskontoret och andra förvaltningar inom Stockholms stad, närmast som vd för S:t Erik Markutveckling.

  Foto: Bengt Alm.

 • Höghusfasad

  I november var alla våningar på plats i Skärholmens nya landmärke – vårt 23 våningar höga hus. Längst ner blir det nytt kontor åt oss samt rum för kultur, och resten av huset består av 102 hyreslägenheter med milsvid utsikt.

 • Under 2023 inträffade flera sprängattentat i Stockholmsområdet även några av våra hus drabbades. Den här oroväckande samhällsutvecklingen har lett till att vi skapat en rutin utifrån erfarenheterna från de incidenter vi behövt hantera. Bland annat har det varit tydligt hur avgörande det är att vi finns på plats och är lätta att hitta så tidigt som möjligt, så att vi effektivt kan stötta hyresgäster som drabbas och snabbt kan hantera skador på hus. Som på bilden, där en sprängskadad vägg i Rågsved snabbt kaklats om. Det skapar trygghet och stabilitet.

 • Runt om i våra områden klev vår personal upp i den mörka decembermorgonen och lussade för morgonpigga hyresgäster med glögg och lussebullar, eller ställde ut hundratals marschaller. Uppskattade luciatraditioner.

   

 • Två kvinnor i hjälp och varselväst på byggarbetsplats

  Trots tuffa tider i byggbranschen byggstartade Stockholmshem två byggprojekt under 2023. 125 lägenheter i Rågsved (i Stockholmshus) och 166 lägenheter i Bromma, som bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) och Stockholmshems vd Åsa Wigfeldt fick spränga första sprängsalvan för.