Till startsidan på stockholmshem.se

Kylskåp

Rinner det vatten ner på köksgolvet när du öppnar dörren till ditt kylskåp? Ofta beror det på att hålet i kylskåpets botten är tilltäppt, eller så sitter hyllorna fel. På några minuter löser du det hela själv.

Film som visar hur du tar hand om kylskåpet och kökets andra vitvaror

Syntolkning av filmen

Rengör kylen – för dig som föredrar bild och text

Varje gång du öppnar kylskåpet kommer det in fukt från lägenheten. Fukten sätter sig på kylskåpets bakre vägg där kylplattan sitter. Efter ett tag bildas vattendroppar som rinner nedför väggen; kondensvatten.

I kylskåpets botten finns ett hål där vattnet ska kunna rinna ut. Vattnet leds sedan ner till en liten skål som sitter ovanför kompressorn. Värmen som uppstår när kompressorn arbetar räcker för att vattnet ska förångas, så kylskåpet tar med andra ord hand om kondensvattnet.

avrinningshål i kylskåpsvägg

Om smuts fastnar i det lilla avrinningshålet kan vatten börja läcka ut på köksgolvet. Använd en tops eller liknande och rengör avrinningshålet regelbundet. 

Mellan kylskåpets bakre vägg och hyllorna ska det finnas ett mellanrum, så att vatten som eventuellt samlas på hyllorna ska kunna rinna ner. Stapla därför inte matvaror mot väggen.

kylskåpets hyllor sköljs av

Ta ur och rengör hyllorna med jämna mellanrum. Passa samtidigt på att kontrollera att det lilla avrinningshålet är rent. 

Dessutom! Passa på dra ut kylskåpet försiktigt från väggen och dammsug rören bakom. Det sparar massor med energi.

Dålig lukt i kylen?

Miljövänliga tips för fräschare doft i kylskåpet – prova att lägga tidningspapper i kylskåpet eller ställ in en kopp med ättika som tar hand om lukten.