Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Spara vatten med oss!

140 liter, varje dag, året om. Så mycket dricksvatten förbrukar vi som bor i Sverige i snitt per person, till exempel när vi duschar, borstar tänderna, diskar och spolar toaletten. Uppvärmning, rening och distribution av vatten kräver energi och genom att spara vatten kan vi bidra till att minska onödiga energikostnader och använda pengarna till bättre saker istället. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Här är några exempel på vad du kan göra för att spara vatten:

 • Kvinnobakhuvud som schamponeras
  Duscha snabbare! Danskarna blir rena på 3-5 minuter – det kan vi också bli! Foto: Pexles. Data: Grohe.
 • Vattenkran med droppe
  Droppar kranen? Kontakta oss så byter vi packningen! Foto: Unsplash.
 • Händer vattnar hängig krukväxt
  Vattna blommorna med vattnet du sköljer grönsaker i. Foto: Pexels
 • Stapeldiagram minskad vattenanvändning
  År 2019 förbrukades över 3 050 000 m3 vatten i Stockholmshems hus. År 2023 var siffran 2 930 000.

Vattenfakta

De tre senaste åren har Stockholmshems totala vattenanvändning minskat. 2022 var vattenanvändningen cirka 3 080 000 m3. Som jämförelse har Långsjön i Älvsjö en volym på 600 000 m2 så årligen används vatten i Stockholmshems alla hus motsvarande fem stycken ”Långsjöar”.

Även om användningen går ner så går kostnaderna för vatten och avlopp upp. För 2024 beräknar vi betala drygt 105 miljoner kronor för vatten. Detkan jämföras med 2019, då kostnaden var ungefär 54 miljoner.

I Stockholm får vi dricksvattnet från Mälaren, men det finns en begränsning för hur mycket vatten som kan renas till dricksvatten. Det finns också en gräns för hur mycket vatten som kan levereras. Att rena vatten kräver kemikalier och energi och det går också åt mycket energi för att värma kallvatten till varmvatten.

Om vi alla tänker lite extra på hur vi använder vatten kan vi minska användningen utan att det påverkar vår komfort.

Vad gör Stockholmshem?

Stockholmshem genomför många olika åtgärder för minska vattenanvändningen. En viktig åtgärd är att vi byter maskiner i våra tvättstugor. Eftersom de används ofta ger sparar det mycket vatten när vi byter till vattensnålare tvättmaskiner.

Dessutom byter vi till snålspolande blandare när vi renoverar. Vi arbetar också för att effektivisera vår egen vattenanvändning exempelvis genom planteringar som kan klara sig med sparsam bevattning eller genom olika sätt att fördröja och ta vara på regnvatten.