Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

1950–1960

Standarden på bostäderna fortsätter att öka, liksom variationen i arkitekturen. Den vanligaste lägenheten är nu en välplanerad och välutrustad trea, med uppåt 2,60 meter i takhöjd och fönster i flera väderstreck. Standardisering och storskalighet kommer in i bilden.

Områdena byggdes ofta kring öppna, uppvuxna gårdar med mycket sparad natur och stora lekplatser och arkitekturen präglades av omsorgsfullhet.

Bostäderna som byggdes på femtiotalet, till exempel Stockholmshems områden i Bagarmossen och Blackeberg, har beskrivits som något av det bästa i svensk byggnadskonst och blev också föredömen för övriga Europa.

Tidstypiskt i Blackeberg

Husen i Blackeberg är mycket tidstypiska: bebyggelsen består både av lamellhus, stjärnhus och radhus. Fasaderna har mustiga jordfärger, balkongerna är indragna med fronter i trä eller smal-korrugerad plåt och med en liten öppen del i smidesjärn. Trapphusentréerna har omfattningar av kakelmosaik eller natursten och portarna är helt i ek.

På femtiotalet byggde Stockholmshem bostäder även i Norra Ängby, Hässelby Gård och Hässelby Strand, Hjorthagen, Gröndal och Västertorp, Solberga, Söderby, Hökarängen, Rågsved, Farsta och på Södermalm.

På 1960-talet förändras byggandet, och standardisering och storskalighet blir de styrande principerna. Ofta använde man fabrikstillverkade byggdelar, som monterades på plats. Samtidigt hade lägenheterna hög standard, både i planlösning och utrustning.

De första höghusen

Nu slår det så kallade skivhuset igenom, det vill säga höghuset. Stockholmshems fastigheter i Sätra får åtta våningar, inbyggda balkonger och rymmer 100 lägenheter var, både ettor och treor.

De höga punkthusen blev också vanligare. Ett exempel finns på Lingvägen i Hökarängen, där tiovåningshusen utmärker sig i området.

Men fortfarande byggdes hus i mindre skala, en tredjedel av miljonprogrammets bostäder är tre- eller fyravånings lamellhus. De finns bland annat i Rinkeby, där husen har puts i varma gula färger, men även i Örnsberg.

På 1960-talet byggde Stockholmshem även bostäder i Blackeberg, Norra Ängby, Hässelby Strand, Bromsten, Nälsta, Jakobsberg, Åkeslund, Hjorthagen, Gröndal, Västertorp, Midsommarkransen, Söderby, Skärholmen, Enskededalen, Årsta, Gamla Enskede, Stureby, Henriksdal, Farsta, Skarpnäcks gård och på Norrmalm, Kungsholmen och på Södermalm.

Customer service