Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

1950–1960

Standarden på bostäderna fortsätter att öka, liksom variationen i arkitekturen. Den vanligaste lägenheten är nu en välplanerad och välutrustad trea, med uppåt 2,60 meter i takhöjd och fönster i flera väderstreck. Standardisering och storskalighet kommer in i bilden.

Områdena byggdes ofta kring öppna, uppvuxna gårdar med mycket sparad natur och stora lekplatser och arkitekturen präglades av omsorgsfullhet.

Bostäderna som byggdes på femtiotalet, till exempel Stockholmshems områden i Bagarmossen och Blackeberg, har beskrivits som något av det bästa i svensk byggnadskonst och blev också föredömen för övriga Europa.

Tidstypiskt i Blackeberg

Husen i Blackeberg är mycket tidstypiska: bebyggelsen består både av lamellhus, stjärnhus och radhus. Fasaderna har mustiga jordfärger, balkongerna är indragna med fronter i trä eller smal-korrugerad plåt och med en liten öppen del i smidesjärn. Trapphusentréerna har omfattningar av kakelmosaik eller natursten och portarna är helt i ek.

På femtiotalet byggde Stockholmshem bostäder även i Norra Ängby, Hässelby Gård och Hässelby Strand, Hjorthagen, Gröndal och Västertorp, Solberga, Söderby, Hökarängen, Rågsved, Farsta och på Södermalm.

På 1960-talet förändras byggandet, och standardisering och storskalighet blir de styrande principerna. Ofta använde man fabrikstillverkade byggdelar, som monterades på plats. Samtidigt hade lägenheterna hög standard, både i planlösning och utrustning.

De första höghusen

Nu slår det så kallade skivhuset igenom, det vill säga höghuset. Stockholmshems fastigheter i Sätra får åtta våningar, inbyggda balkonger och rymmer 100 lägenheter var, både ettor och treor.

De höga punkthusen blev också vanligare. Ett exempel finns på Lingvägen i Hökarängen, där tiovåningshusen utmärker sig i området.

Men fortfarande byggdes hus i mindre skala, en tredjedel av miljonprogrammets bostäder är tre- eller fyravånings lamellhus. De finns bland annat i Rinkeby, där husen har puts i varma gula färger, men även i Örnsberg.

På 1960-talet byggde Stockholmshem även bostäder i Blackeberg, Norra Ängby, Hässelby Strand, Bromsten, Nälsta, Jakobsberg, Åkeslund, Hjorthagen, Gröndal, Västertorp, Midsommarkransen, Söderby, Skärholmen, Enskededalen, Årsta, Gamla Enskede, Stureby, Henriksdal, Farsta, Skarpnäcks gård och på Norrmalm, Kungsholmen och på Södermalm.