- Stäng av handdukstorken. Handdukarna torkar ändå.
- Säg till oss om du har en kran som står och droppar. En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch.
- Koppla ur mobilladdaren. Laddare till telefoner och datorer drar el när de är ikopplade i väggen, även om det inte sitter något i andra änden. Om hälften av Sveriges alla mobilladdare sitter i väggen dygnet runt med sin "viloeffekt" på 0,2 watt så motsvarar det en årsförbrukning för upp till 800 villor.
- Stäng av saker du inte använder. Köp förgreningsdosor med en röd avstängningsknapp, så kan du stänga av allt på en gång; tv:n, digitalboxen, datorskärmen o s v. Det här gäller särskilt apparater som är äldre än fem år. I nyare apparater är standby inte något problem.
- Kolla energimärkningen innan du köper prylen. En plasma-tv drar till exempel betydligt mycket mer el än en LCD-tv eller LED-tv. Driftkostnaden är upp till 80 procent av totalkostnaden under en apparats liv.
- Byt lampa i dina spotlights. Till exempel är det värt att byta ut halogenlampor mot LED-belysning istället. En halogenspot kan ha en effekt på 25 watt och en LED-spot på 2 watt. Har du tio belysningspunkter i ett rum så sparar du 250 kWh per år.
- Frosta av frysen regelbundet, se till att dörrar för kyl och frys sluter tätt och torka bort smuts från gummilisterna. Dammsug slingorna bakom kylen och frysen, gärna ett par gånger om året.
- Välj kastrull efter plattans storlek, koka alltid med lock och använd vattenkokare när du kokar upp vatten. Att koka upp vatten på en spis med gjutjärnsplattor drar nästan dubbelt så mycket energi jämfört med en vattenkokare. Och utnyttja eftervärme på spisplatta och i ugn.
- Använd mikrovågsugn när du lagar mindre mängder mat – kokar ärtor till exempel.
- Fyll diskmaskinen och tvättmaskinen. En tvättmaskin som går halvtom förbrukar nästan lika mycket energi som en fylld maskin. Diskmaskinen drar mindre både el och vatten än om du handdiskar, oavsett om du sköljer under rinnande vatten eller diskar i balja. Använd gärna sparprogram.
10 tips för att spara el i lägenheten
Nu hjälps vi åt att spara el – alla bidrag räknas. Med enkla och små medel kan vi alla hjälpas åt att minska energianvändningen. Det är bra både för miljön och plånboken och det behöver inte vara svårt. Släcka lampor är en klassiker, här är tio andra tips.