Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Illustration av bostadshus.
    Fasaden är klädd i roströd cortenplåt. Vid entrén finns ett café som ger liv till gatan. Illustration: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.
  • Illustration av husfasad.
    Den låga byggnaden får en påbyggnad med slät fasad som får den gamla, veckade fasaden att framträda tydligare. En "midja" mellan den nya och gamla byggnaden markerar tillägget. Illustration: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.
  • Illustration av bostäder.
    I projektet ingår de ljusgrå husen (inte den högre mörka byggnaden). Påbyggnaden ligger med långsidan längs S:t Göransgatan. De två nya byggnaderna binds samman av loftgångar. Illustration: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor.

Sankt Göransgatan, Kungsholmen

Med bästa cityläge i Stadshagen på Kungsholmen – nära kollektivtrafik, shopping, service, parker och vatten – bygger Stockholmshem 152 student- och ungdomsbostäder. Husen beräknas stå klara för inflyttning under 2025.

På Sankt Göransgatan bygger vi om ett befintligt hus som också får ytterligare fyra våningar. Intill det bygger vi två nya hus; närmast gatan ett 9-våningshus och inne på gården ett 8-våningshus. Med de nya lägenheterna blir det totalt 229 hyreslägenheter för studenter och ungdomar med fint läge mellan Fridhemsplan och Hornsberg.

Lägenheterna består framför allt av välplanerade ettor och några tvåor. De är ljusa och öppna med bra förvaring. Alla har egen köksdel med kyl/frys och spis samt badrum med dusch. De båda husen binds samman av en gång och det ena huset får ett kafé på bottenvåningen.

Klimatsmart resande och nära till allt

För att göra det enklare att resa klimatsmart i vardagen skapar vi cirka 430 cykelplatser. Solceller på taken genererar förnybar el som används för drift av bland annat ventilation, fläktar och hissar.

Här har du nära till allt! Stadshagens T-banestation finns runt hörnet – det tar bara några minuter till T-centralen. I närheten finns mataffärer, butiker, restauranger och all möjlig service. Vid Fridhemsplan ligger dessutom Västermalmsgallerian med ett 50-tal butiker. Din lägenhet ligger ett stenkast från parker och promenadstråket längs vattnet. Vill du ta en paus från pluggandet kan vi tipsa om en tur runt Kungsholmen.  

Mer om projektet

Den ursprungliga byggnaden ritades av arkitekt Anders Tengbom 1967. Den är grönklassad vilket betyder att den är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Vi bygger vidare på tegelhusets vinkelräta, enkla och tydliga form.

De nya huskropparna är smala och varsamt anpassade till Stadshagens bebyggelse. Påbyggnaden på den låga byggnaden har en slät fasad som får den gamla och veckade fasaden att framträda tydligare. Mellan den låga och högre byggnaden finns en ”midja” som markerar tillägget.

Fasaderna är i roströd cortenplåt. I botten av det nya huset finns en stor öppen och luftig entré som ger liv åt gatan.

En del av Stadshagens utveckling

Stadshagen utvecklas med närmare 1 800 bostäder. En ny grundskola och fem nya förskolor planeras tillsammans med fotbollsplaner och en tennishall under mark. De nya bostäderna är en del i Stockholms stads satsning att bygga 140 000 nya bostäder till 2035.