Vår marknad
Svensk ekonomi har varit stark under 2018. Den expansiva finans- och penningpolitiken, i Sverige och i omvärlden, stimulerade efterfrågan på bred front. Utmaningar har dock funnits under året, till exempel på bostads- och arbetsmarknaden.
Transaktionsvolymen för Q1-Q3 uppgick till cirka 95 mdkr (avser transaktioner >10 mkr). Sett på årsbasis indikerar detta förvisso en minskning jämfört med 2017, då transaktionsvolymen uppgick till cirka 180 mdkr på årsbasis, men det bedöms fortfarande som en relativt god omsättningsvolym.
Bostadsfastigheter har, som tidigare, utgjort det stora segmentet med ett stort intresse på i princip samtliga delmarknader och även för olika typer av nischade boenden. Logistik/lager upplevde en fortsatt stark efterfrågan, såväl vad gäller transaktioner som nyproduktion. Marknaden för hotellfastigheter har varit stark med hög investeringsvolym och sjunkande direktavkastningskrav. Externhandel och livsmedelshandel har sett en stark utveckling under senare år, men denna bedöms nu ha svalnat något. Samhällsfastigheter är fortsatt attraktiva investeringsobjekt. Detta visar sig också i ett stort intresse för kontorsfastigheter med hyresgäst från offentlig sektor (som egentligen inte utgör en samhällsfastighet, men kombinerar fördelar från såväl detta segment som för kontorsmarknaden i stort).
Marknaden för byggrätter, främst vad gäller bostadsändamål inom storstads-/regionala tillväxtmarknader, har bromsat in något på grund av en svagare utveckling på privatmarknaden och fortsatt stigande bygg- och exploateringskostnader. På flera regionala delmarknader noteras dock fortfarande rekordnivåer för bostadsbyggrätter.
Såväl banker som fastighetsbolag har överlag haft en något mer positiv syn på kreditmarknaden nu än för sex månader sedan. De stora, etablerade fastighetsbolagen och institutionerna har haft relativt lätt att erhålla finansiering, särskilt för kvalitativa objekt. För projektfastigheter och mindre aktörer har kreditmarknaden varit fortsatt restriktiv.