Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Rensa golvbrunnen

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Det är snabbt gjort och här visar vi hur det går till.

Om ni är flera med långt hår hemma hos er rekommenderar vi att ni rensar vattenlåset en gång i månaden.

I golvbrunnens vattenlås kan hår och tvålrester fastna och hindra vattnet från att rinna undan. Vattenlåset ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret, men om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen.

Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.

Så här rensar du golvbrunnen:

  1. Börja med att ta bort silen. En del silar går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.

    Ett golvbrunnsgaller kan lyftas med en skruvmejsel.

  2. Lyft upp vattenlåset. Modernare vattenlås liknar en liten hink med ett handtag. Den drar du isär genom att trycka på de räfflade markeringarna på båda sidor om skålen och drar nedåt medan du med andra handen håller överdelen i handtaget. Äldre varianter pillrar du upp försiktigt med en mejsel eller kniv. Skura bort tvålrester och hår från in- och utsidan.

    Öppen golvbrunn, vattenlås med handtag

  3. När du sätter tillbaka vattenlåset är det viktigt att det hamnar rakt, så och att gummipackningen sluter tätt. Annars kan otrevlig lukt tränga upp från avloppsröret. Om det skulle vara svårt kan du "smörja" gummipackningen på den del som tas upp med lite diskmedel eller duschtvål. Packningen är ofta svart eller vit och ganska kraftig. 

    Gummipackningen under golvbrunnens kant måste sitta rätt.

  4. Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen.

Dålig lukt när du kom hem?

Om du har varit bortrest kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

Fortfarande stopp i avloppet? Kontakta oss.

Om vattnet inte rinner undan trots att du har rensat golvbrunnen, sitter stoppet längre ner i avloppet. Kontakta kundtjänst  så hjälper vi dig.