Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

1990–2000

Under nittiotalet handlade det mesta om att bygga om eller rusta upp redan befintliga områden, som till exempel Bagarmossen, Nälsta, Gröndal och Hammarbyhöjden. Men nyproduktionen tog sedan återigen fart. Under 2007 var exempelvis över 1 000 lägenheter i produktion. Så mycket hade Stockholmshem inte byggt på över 20 år.

Miljövänligt och ekologiskt byggande i fokus!

Det var bara ett område som byggdes nytt: Starrbäcksängen på Östermalm. 1991 stod 165 lägenheter klara, allt från ettor till femmor.

Miljöprogram sätter prägel

Vid planeringen av området togs ett miljöprogram fram, för alla arkitekter att följa. I programmet beslutades bland annat att bebyggelsen skulle likna den befintliga arkitekturen på Gärdet och ”ges en hög arkitektonisk kvalitet genom omsorgsfull och varierad gestaltning av volymer och detaljer”.

Miljöprogrammet bestämde också kvaliteter i allt från hur växtligheten skulle se ut, till belysning, fönstersnickerier och balkongfronter. Taken skulle vara av plåt och färgerna på fasaderna ljusa och lätta.

Balkong eller uteplats till alla

Området byggdes som ett hjul med ekrar och nav och rund damm i mitten, och husen med fyra eller sexvåningar. Trapphusen skulle vara ljusa. De flesta lägenheterna blev genomgående med glaspartier mellan rum som släpper in ljus, och badrum med dagsljus. Alla fick balkong eller uteplats.

På 1990-talet renoverades även bostäder i Riksby, Hjorthagen, Enskede, Midsommarkransen och Årsta.

Byggboom

Efter att ha byggt ett fåtal nya hus under 1990-talet tog Stockholmshems nyproduktion återigen tagit fart. Under 2007 var till exempel över 1 000 lägenheter i produktion, så mycket hade vi inte byggt på över 20 år.

Nya kvarter byggs och vi kompletterar befintliga områden även under den här perioden. Aspudden, Enskede, Solberga, Sätra, Skärholmen, Hässelby, Rågsved och Hökarängen är några exempel.

I det gamla industriområdet Södra Hammarbyhamnen, Hammarby sjöstad, pågår expansionen för fullt kring millenniumskiftet, över 600 lägenheter tar form och fler tillkommer därefter.

Ekologiskt hållbara områden

Sjöstadsområdet är karaktäristiskt för byggandet på 2000-talet: Det ligger vid innerstadens ytterkant, men har givits en innerstads-karaktär med flerfamiljshus och gröna innergårdar, samtidigt som kvarteren ligger nära vattnet. Husen har putsade släta fasader som reflekterar ljuset från vattnet.

Vid Liljeholmskajen i Årstadal byggs över 200 lägenheter och ytterligare 150 planeras. Lägenheter byggs i olika storlekar, från ettor till femmor med varierade och öppna planlösningar. Dessutom satsas mycket på att göra områdena ekologiskt hållbara, till exempel införs ett tekniskt avancerat sopsugssystem för avfallshantering.