Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid till exempel ett strömavbrott. Störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen, vilket kan få stora konsekvenser. Det kanske blir svårt att laga och förvara mat, det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Det går inte att tanka bilen och betalkort och bankomater fungerar inte. Mobilnät och internet fungerar inte och kollektivtrafik och står stilla.
Den här filmen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar hur det skulle kunna bli om elen försvann plötsligt.
Genom att fundera igenom hur du och personer i din närhet skulle klara en situation när samhällets normala service och tjänster inte fungerar som vanligt blir du bättre förberedd på allt från allvarliga olyckor och extremt väder till it-attacker. Vad kan du göra för att bli mer redo?
Gör en krislåda
Genom att förbereda en krislåda hemma hjälper du inte bara ditt eget hushåll, du avlastar även samhället om en något skulle inträffa. Vad du bör packa i krislådan beror på ditt hushålls egna situation och förutsättningar. Finns det till exempel husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet?
Mat
Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning.
Klicka här för att se vilken mat MSB:s tipsar om
Vatten
Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. Våtservetter och handsprit är bra att ha hemma, eftersom en god handhygien är viktig för att undvika smittor.
Klicka här för att se MSB:s tips om dricksvatten
Värme
Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar. Det är också viktigt att vädra regelbundet. När ljus och annat brinner så kan det bildas kolmonoxid, en färg- och luktfri gas som är giftig att andas in. Vädra därför kort men rejält och ofta för att få in syre.
Klicka här för MSB:s tips för att hålla värmen
Kommunikation
Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.
Viktiga telefonnummer
112 – Vid akut fara
113 13 – Informationsnummer vid olyckor och kriser
114 14 – Polisens nummer vid olyckor och icke-akuta händelser
1177 – Vårdguiden
OBS! Om det inte fungerar att larma, ta ur SIM-kortet ur telefonen och ring 112.