Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Nyckel i lås i säkerhetsdörr

Lås & nycklar

Ta alltid med dig din legitimation när du ska hämta nycklar!

Utelåst? Tappat nycklar?

Vi har inga huvudnycklar, så om du tappat bort en nyckel eller önskar fler kopior behöver du själv kontakta en låssmed. I våra studenthus har vi dock särskilda låssystem, så du som är student ska istället kontakta vår kundtjänst om det du är utelåst under kontorstid. När kundtjänst har stängt får även du som bor i studentlägenhet kontakta en låssmed och betala låsbytet själv (men obs, spara låscylindern!).

Kopior på nyckel till din lägenhet kan du göra hos en låssmed eller nyckelbar (OBS! Du som bor i Sköndal kan inte göra egna kopior, kontakta oss först!). Ha gärna extranycklar hos någon som du känner som bor i närheten.

Är det något problem med själva låset? Det fixar vi, hör av dig! 

Porttelefon

Du som har porttelefon i ditt hus öppnar porten till en besökare som ringer genom att trycka 5 eller * (beroende på vilken typ av porttelefon det är).

På natten, mellan kl 21 och 06, syns inga namn i porttelefonen. Besökaren måste då känna till ditt mobilnummer och ringa till det i porttelefonen. Du släpper in som vanligt med 5 eller *. Vill du inte släppa in besökaren lägger du bara på. 

Behöver du byta nummer? Registrera bytet här på Mina sidor så fixar vi inom ett par arbetsdagar.

Varje lägenhet får ha max två nummer i porttelefonen, en per person.

Ett tips är att testa att ringa till dig själv från porttelefonen och spara numret i din adressbok som "porttelefon", så att du känner igen det.

Nyinflyttad?

När du flyttar in i din lägenhet hämtar du dina nycklar hos oss tidigast efter klockan 13.00 på inflyttningsdagen. Du kan också välja att komma en senare dag (under våra ordinarie öppettider). Om tillträdesdagen infaller på en lördag, söndag, annan allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton hämtar du istället ut nycklarna nästa vardag.

Kvittera ut nycklar

Nycklar måste kvitteras ut personligen. Om du inte kan komma själv kan du ge någon annan fullmakt att kvittera ut nycklarna åt dig. Den personen måste också ha både sitt och ditt leg med sig, plus en fullmakt som bevittnats av två personer – det är viktigt. Skriv ut och fyll i fullmakten längst ner på sidan, eller skriv en egen fullmakt. Skriver du en egen fullmakt är det viktigt att du får med alla de uppgifter vi ber om i vår fullmakt.

I informationen du får när du ska flytta in står det vilken adress du kan hämta dina nycklar på. Våra besöksadresser hittar du här.

Elektroniska nycklar

Vissa områden har elektroniska nyckelbrickor till port, garage och tvättstugor. För att få en ny bricka måste du besöka oss. Här ser du våra besöksadresser. Om du inte kan komma själv kan du ge någon annan fullmakt att kvittera ut nycklarna åt dig. Den personen måste också ha både sitt och ditt leg med sig. Skriv ut och fyll i fullmakten längst ner på sidan, eller skriv en egen fullmakt. Skriver du en egen fullmakt är det viktigt att du får med alla de uppgifter vi ber om i vår fullmakt.

Du som har elektroniska nycklar behöver inte vara orolig för att bli utelåst vid strömavbrott. Läsaren som du lägger nyckelbrickan mot har batterier så att de fungerar även om det blir strömavbrott.

Lås-service och låsbyte

Du ansvarar själv för lås och nycklar till din lägenhetsdörr och kan byta lås om och när du vill. Är du nyinflyttad byter vi ditt lås gratis inom tre månader från det att du har flyttat in. Extranycklar köper du hos låssmeden. 

Patentlåset kan du själv smörja om det kärvar, eller hör av dig till oss. Men det av låsen som har en lång smal nyckel, det så kallade tillhållarlåset, sjutillhållarlåset eller polislåset, kan faktiskt gå sönder om du smörjer det själv. Det är inte alltid det går att serva äldre sjutillhållarlås. Behöver du service av ditt sjutillhållarlås, kontakta oss så kan vi bedöma vad som går att göra.  

Gemensamma utrymmen & tvättstuga

Du kan beställa extranycklar till alla gemensamma utrymmen förutom vind- och källarförråd samt tvättstuga. Borttappad nyckel debiteras. Behöver du en ny bokningscylinder till tvättstugan skickar vi hem den till dig (mot betalning och postförskott) en vecka efter beställning. Kontakta oss.

Säkerhetsprodukter

I Fint Hemma-sortimentet finns ett antal säkerhetsprodukter som du kan beställa som tillval. Till exempel säkerhetsdörr, fönsterspärrar och lås för terrassdörr. Beställer du en säkerhetsdörr ingår ett niotillhållarlås, kallas ibland ”polislås”. Du ansvarar själv för service och funktion. Vill du installera ett sjutillhållarlås gör du det genom låssmeden. Låset är då ditt eget och du ser till att låset servas.

Priser låsbyte & nycklar:

  • Lås med Assa/Abloy enkelcylinder, nyckelcylinder på utsidan och vred på insidan, 1250 kr inklusive montering och tre nycklar.
  • Lås med Assa/Abloy dubbelcylinder, nyckelcylinder både på ut- och insidan, 1700 kr inklusive montering och tre nycklar.
  • Äldre nycklar till port/källare, cykelrum, barnvagnsrum, lägenhetsförråd (Assa 700 eller Abloy) 250 kr.
  • Nyare nycklar till port/källare, cykelrum, barnvagnsrum, lägenhetsförråd (Assa Twin) 250 kr.
  • Nycklar till postboxar/motorvärmare 150 kr.
  • Elektroniska låsbrickor 200 kr.
  • Bokningscylinder till tvättstugan 350 kr.