Till startsidan på stockholmshem.se

Det här fixar du! Rensa vattenlåset

Syntolkning av filmen.

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon frågar:
"Luktar det inte så gott från toaletten? Rinner vattnet trögt i handfatet? Eller är det rentav stopp? Som hyresgäst ska man kunna fixa stoppet i handfatet själv. Speciellt om man har långt hår! Under handfatet finns vattenlås, det är en sektion av ett vattenrör som är böjt så att en mängd vatten stannar kvar i
böjen."

En bild på ett vattenlås visas.

Hon säger:
"Vattenlåset gör att det inte blir helstopp, utan bara, du gissade rätt, halvstopp. Här samlas hår, smycken och andra saker från handfatet som ramlat ner. Det kan bli rätt läbbigt faktiskt, så rensa det då och då – innan det har gått för långt. Så här gör du: Hämta hink och handskar. Ställ hinken under vattenlåset så att vatten och smuts kan rinna ner i hinken. Börja skruva isär alla delarna. Plocka bort skräp inuti, även från röret. Lägg skräpet i hinken. Tvätta av det sista i badkar eller dusch. Skruva ihop grejerna igen. Packningarna ska sitta rätt, sluta tätt och sitta kvar. Speciellt den som sitter ner mot röret längst ner, den kan lätt falla av. Eftersom den är konformad blir det inte tätt om du sätter den fel. Testa så att det inte läcker genom att slå på vattnet."

Hon provar att spola vatten från kranen och inget läcker.

Hon säger:
"Se, det funkar! Ta sen skräpet från hinken och släng i papperskorgen. Och häll ner vattnet i toan, och spola. Passa sen på att städa under handfatet."

Hon torkar av rören och vattenlåset med en trasa.

Hon säger:
"Snyggt, det blir vuxenpoäng på det!"

Det du behöver för bra avrinning i handfatet är: En hink och en
papperskorg, handskar, en diskborste och toapapper.

Det kan verka lite äckligt, men det är din egen skit, så det är bara att göra. Lycka till nu!