Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Passa på att testa brandvarnaren i advent!

Vi är nu inne i den mörka årstiden och att tända levande ljus är ett sätt att skapa trivsel hemma, men det är också under den här säsongen som det blir fler lägenhetsbränder. I Stockholms län brinner det i snitt i tre bostäder varje dag och ofta beror det på glömda spisar, oaktsam rökning och just levande ljus. Risker som går att skydda sig mot. Så här i adventstider vill vi påminna om att testa brandvarnaren och se över brandsäkerheten därhemma.

Brandvarnaren är din billigaste livförsäkring!

Så här byter du batterierna i din brandvarnare och brandsäkrar hemma

Syntolkning av filmen

Fler tips för en trygg och brandsäker hemmamiljö

  • Testa brandvarnaren, den är din billigaste livförsäkring. Finns det ingen brandvarnare hemma hos dig? Kontakta kundtjänst så kommer vi och monterar en. Om brandvarnaren är äldre en tio år är det dags att byta ut den. Har du en optisk brandvarnare ser du bäst-före-datumet på baksidan.
  • Släck alltid julgransbelysning, adventsstjärnor och ljusstakar med strömbrytaren eller genom att dra ut kontakten ur vägguttaget. Inte genom att vrida på själva ljuset/glödlampan.
  • Släck alltid levande ljus när du lämnar ett rum. Lämna aldrig barn eller djur ensamma med levande ljus.
  • När ett lysrör börjar ta slut blinkar det. Ett blinkande lysrör innebär en ökad brandrisk, så byt ut det så snart du har möjlighet. Byt även glimtändaren, den lilla proppen som sitter intill lysröret.
  • Rengör spisfläkten regelbundet för att minska brandrisken. Börjar det brinna på spisen – flytta kastrullen från plattan och kväv elden med brandfilt eller kastrullock, inte med vatten!
  • Dammsug bakom kyl och frys. Koppla kaffebryggaren och strykjärnet till timers. Har du problem med glappande kontakter eller trasiga vägguttag? Gör en felanmälan hos oss. Likaså om dina säkringar ofta går sönder, så felsöker vi.
  • En brandsläckare är oumbärlig, gärna en 6-kilos pulversläckare. Och ha en brandfilt tillgänglig i köket. Alla i hemmet ska veta hur utrustningen fungerar.