Vi är på väg till Norra Djurgårdsstaden och Stockholmshems hus för att göra energiavläsningar. Nataliya rattar företagsbilen och berättar om sitt jobb, sina kollegor, tjejer i branschen och hur hon hittade till Stockholmshem.
Nataliya är en av tio energitekniker som arbetar med allt från ventilation till att företagets 400 fastigheter ska vara så energieffektiva som möjligt.
Från polis till teknik och service
Vägen hit var inte spikrak utan gick via hemtjänst och värnplikt:
– Jag ville bli polis och tänkte att värnplikten var en bra merit. På sambandsbataljonen där jag hamnade handlade det mycket om teknik. Jag blev intresserad och märkte att jag hade lätt för att lära så jag ändrade inriktning, berättar Nataliya.
För tre år sedan började hon plugga till fastighetsingenjör på yrkeshögskolan John Erikssoninstitutet i Stockholm, en utbildning på 2,5 år. För att testa olika jobb inom branschen praktiserade Nataliya på flera företag under studierna, som drifttekniker, teknisk förvaltare och projektledare.
Fler kvinnor i fastighetsbranschen
Bland de som studerade till ingenjörer var 20 procent tjejer. Varför tror du att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i teknikyrken och fastighetsbranschen?
– Kanske fördomar. Det finns många förutfattade meningar om vad vi gör, men det finns ju många olika jobb inom fastighetsbranschen. Vi kanske inte heller uppmuntrar flickors intresse för teknik. Med fler kvinnliga förebilder hoppas jag att vi kan ändra på det, säger Nataliya.
Du är ensam kvinna på driftenheten, hur funkar det?
– Jättebra, mina kollegor tycker snarare att det är roligare att det kommer in kvinnor. Jag hoppas att fler tjejer söker sig till branschen och den här typen av jobb i framtiden. En mix är alltid bra.
Den perfekta kombon
Enligt Nataliya är jobbet som energitekniker den perfekta kombon människor, service och teknik.
– Tidigare tänkte jag att man antingen är tekniknörd eller tvärtom, men här kan jag kombinera båda. Det är dessutom en spännande bransch där utvecklingen går i rekordfart, säger Nataliya.
I december 2018 började Nataliya jobba hos Stockholmshem, det första fasta jobbet efter utbildningen.
– Det kändes rätt redan på intervjun och så fort jag kom till min arbetsplats i Solberga förstod jag att jag skulle trivas. Jag har stor nytta av min utbildning, det blir lättare att förstå hur allt hänger ihop om man kan teorin. Fast såklart, det går inte att läsa sig till allt, man behöver ut och ”skruva” lite också, berättar Nataliya.
Spetskompetens och plusenergihus
En stor del av Stockholmshems tekniska kompetens är samlad på avdelningen Bygg & teknik. Här jobbar drifttekniker ihop med projektledare, teknikspecialister och energistrateger.
Varje energitekniker ansvarar för sitt område, i Nataliyas fall innerstan och Norra Djurgårdsstaden. Här har Stockholmshem flera nya fastigheter, bland annat stadens första flerfamiljshus byggda som plusenergihus, som genererar mer energi än de gör av med.
– Det är superspännande att arbeta med senaste tekniken inom fastigheter, säger Nataliya. Mina fördomar att det inte händer så mycket i kommunala bolag stämmer inte alls. Jag är omgiven av engagerade människor som brinner för det de gör. Vår grupp är perfekt sammansatt och alla i hela företaget är otroligt hjälpsamma. Varje fredag tänker jag att neeeej, jag vill att det ska bli måndag igen, säger Nataliya.
Namn: Nataliya Alikina
Jobbar som: Energitekniker sedan december 2018
Utbildning: Fastighetsingenjör på John Erikssoninstitutet, 2,5 år
Född: 1987 i Votkinsk, i Ryssland
Okänd talang: Kan jonglera
Bäst med jobbet
- När jag får lösa problem som våra hyresgäster har. De dagarna känns extra bra, när man får vara någons hjälte för en stund
- Kollegorna och samverkan mellan oss
- Fritt jobb, bra variation med arbete både ute på fältet och på kontoret
- Bra möjlighet att utvecklas inom Stockholmshem.
Mindre bra med jobbet
Inget som jag har upptäckt ännu. Jo förresten, vi får inget bidrag för förstörda naglar ;)
Vad behöver man kunna för att jobba som energitekniker hos Stockholmshem?
Formell utbildning inom relevanta teknikområden är så klart en fördel, men inte ett krav. Vi utbildas internt om relevant kunskap saknas. Det allra viktigaste är att du är intresserad och engagerad. Av både teknik och människor.
En vanlig dag som energitekniker
- Klockan 07.00 ses vi i teknikergruppen och börjar dagen med kaffe, skratt och diskussioner
- Vi går igenom jourrapporten och om det finns akuta jobb så sticker några iväg direkt
- De flesta fastigheterna är uppkopplade så att vi kan styra flera tekniska installationer via våra datorer. Vi som är kvar på kontoret kollar driftstatus för ”våra” fastigheter.
- Antingen deltar vi i möten på kontoret som handlar om energifrågor eller kommande ombyggnadsprojekt. Eller så åker till våra fastigheter, det finns alltid något att göra. Om problemen är svårlösta hjälps vi åt. Det är en av fördelarna med mitt jobb – att vi tillsammans har kunskaper för att lösa nästan allt.
- Klockan 16.00 slutar arbetsdagen.