I takt med att staden förtätas vidareutvecklar vi våra krav vid projektering av mark för att skapa möjliga habitat för bin, humlor, fjärilar med mera.
Vi bygger allt fler gröna tak. Taken är viktiga levnadsmiljöer för insekter och andra pollinerare. För att säkerställa bra och säkra tak, så ingår Stockholmshem i ett forskningsprojekt som heter Vinnova GTT (gröna täta taklösningar). Målsättningen med projektet är att underlätta byggandet av säkra gröna tak för framtiden. Inom projektet finns även diskussioner kring olika möjliga framtidslösningar.
Klimatanpassning & skyfallssäkring
Pågående klimatförändringar ger Stockholms stad och oss som fastighetsägare nya utmaningar. Stockholm kommer att bli blötare och varmare. När stora mängder regn faller på kort tid hinner inte avloppssystemet ta hand om vattnet, vilket kan orsaka översvämningar, att elsystemet slås ut på grund av kortslutning och andra skador. Stockholmshem har påbörjat arbetet med att skyfallssäkra och klimatanpassa fastigheter för att de inte ska drabbas negativt vid stora regn eller höga temperaturer på sommaren. Vi har kartlagt alla våra fastigheter i en omfattande sårbarhetsanalys, som visar att 89 av våra 400 fastigheter bör skyddas från skador vid skyfall.
Under 2025 vidtar vi flera åtgärder för att bygga bort riskerna vid skyfall i de här 89 fastigheterna; allt från mindre åtgärder som exempelvis asfaltsgupp för att styra bort regnvatten till större åtgärder som nedgrävda fördröjningsmagasin.
Exempel på fördröjningsyta i form av växtbädd, på Hagsätravägen Rågsved. Foto: Gustav Kaiser.
Ekosystemtjänster & vatten
Vid stora markprojekt görs en bedömning av de ekosystemtjänster som finns i fastigheten. Inom bedömningen görs även en analys av utemiljöns kvalitet och hur det lokala omhändertagandet av vatten ska ske i fastigheten. Med klimatförändringar kommer också vikten av att behålla grönstruktur som träd, buskar och gräsmattor för att minska temperaturen i staden. Det gröna utgör en central del av ekosystemtjänsterna då det ger oss viktig skugga, lä och dagvattenfördröjning.
I ett förändrat och varmare klimat kommer vatten av vara en allt viktigare resurs. Det är därför viktigt att försäkra oss om att vi använder dricksvatten som resurs effektivt. Traditionellt har tillgången på vatten av god kvalitet varit en självklarhet i Sverige och därför har inte frågan varit i fokus för Stockholmshem. Vi ser dock att vi framöver behöver arbeta mer med denna fråga.
Vi har börjat inventera träden i våra områden enligt I-Treemodellen, för att ta reda på hur många träd och vilka arter vi har, hur mycket koldioxid de binder och hur många kubikmeter regnvatten deras kronor tar hand om.
Flytta träd, går det?
Istället för att såga ner ett fint bestånd av 50-åriga lönnar i Rinkeby som stod i vägen för en garagerenovering, flyttade vi dem med hjälp av en jättemaskin. Nu bildar de en allé i kvarteret bredvid. Kolla på filmen hur det gick till:
Stockholmshem är fadder åt 250 000 bin som bor i bikupor i våra bostadsområden. Några sköts av hyresgäster och några tar vår egen personal hand om. Övriga hyr vi av Bee Urban som också har visningar för våra hyresgäster flera gånger under säsongen.