Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Mot fusk för tryggare bostadsområden: 207 lägenheter tillbaka till bostadskön

Fusket med olovlig andrahandsuthyrning, överhyror och svarta hyreskontrakt är stort. Under 2023 ledde Stockholmshems arbete mot otillåten andrahandsuthyrning till att 207 lägenheter gick tillbaka till bostadsförmedlingens kö.

På Stockholmshem arbetar hyresjurister, utredare och störningsjour aktivt mot oriktiga hyresförhållanden för att komma åt de som hyr ut olovandes i andra hand. Ofta hyrs lägenheterna ut till ockerhyra, något som sedan oktober 2019 är ett brott.

– Det är både orättvist och olagligt att tjäna pengar på en lägenhet som man inte behöver. Många som hyr i andra hand är ofta i en utsatt situation och betalar stora summor till privatpersoner för att ha någonstans att bo, säger Linn Bernhardsson, chef för hyresjuridiska enheten på Stockholmshem.

Varje år får bolaget in närmare 500 tips från hyresgäster och medarbetare.

– Det senaste årets våldsbrott verkar ligga bakom att allt fler anmäler för att de känner sig otrygga. Det har blivit extra viktigt att veta vem du har som granne, och att rätt person också bor i lägenheten, menar Linn Bernhardsson.

– Vi ser också att olovlig andrahandsuthyrning ligger nära annan form av brottslighet, som exempelvis folkbokföringsbrott, säger Linn Bernhardsson.

Under 2023 ledde Stockholmshems arbete till att 207 lägenheter kunde frigöras och lämnas till de stockholmare som står i bostadskön. Under året gjorde bolaget också fyra polisanmälningar på grund av olovlig andrahandsuthyrning till för höga hyra.

– Polisanmälningarna kommer att bli ännu fler framöver, säger Linn Bernhardsson.

Stockholmshems arbete mot oriktiga hyresförhållanden

  • Stockholmshem arbetar långsiktigt och organiserat med oriktiga hyresförhållanden (däribland svartkontrakt) och har genom åren frigjort cirka 3000 kontrakt. Bolaget
    samarbetar med myndigheter, där det finns offentlig data att hämta.
  • Den hyresjuridiska enheten består av tre hyresjurister och fyra utredare. De arbetar bland annat med utredning av störningar och vanvård samt andra avvikelser i hyresförhållanden och driver hyresjuridiska ärenden i domstol. Enheten arbetar också vräkningsförebyggande.

Fakta andrahandsuthyrning

Sedan den 1 oktober 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra. Reglerna för andrahandsuthyrning finns i hyreslagens 40 §. En förutsättning för att få hyra ut lägenheten i andra hand är att det finns så kallade beaktansvärda skäl. Exempelvis att hyresgästen ska arbeta eller studera på annan ort under en begränsad tid. Hyresgästen måste alltid söka Stockholmshems tillstånd vid andrahandsuthyrning.