Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Skydda dig mot bedrägerier

Polisen och Stockholms stad vill varna för att det är många som försöker lura äldre. Här är deras råd.

Om du utsätts för brott ring 112

De senaste veckorna har det varit en del så kallade åldringsbrott i Stockholm. Äldre blir kontaktade av personer som utger sig för att från hemtjänsten som ska komma och vaccinera, eller att de är från polisen, banken eller liknande och uppger att de behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod eller andra värdesaker. De kan plinga på hemma direkt eller så ringer de innan. 

Bedragaren kan ange olika skäl till att vilja komma in i din bostad, det kan vara en eller två personer som påstår att de behöver gå in i ditt hem för att utföra en kontroll. Bedragarna kan vara klädda i arbetskläder och ha passande utrustning. De är skickliga och väldigt trovärdiga. Var alltid skeptisk när du får ett oväntat hembesök eller samtal.

Du kan också känna dig trygg med att vi från Stockholmshem aldrig kommer hem till dig utan att vi anmält oss först, och vi ska alltid kunna visa legitimation. 

Så skyddar du dig

  • Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon eller genom ett besök hemma hos dig. Kort-uppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en vän, en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som exempelvis polisen.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- eller kreditkort, eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet eller på andra sätt för att vilseleda dig. I nuläget finns till exempel bedragare som säger sig behöva din information på grund av corona-viruset covid-19.
  • Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker. Om du blir kontaktad av någon som ber om information som gör att du känner dig osäker, sök stöd hos en anhörig eller bekant.
  • Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.