Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
 • Smutsigt doftblock, avlopp med leksak i
  Några exempel från avlopp i våra hus. Ett doftblock och en leksak som hamnat helt fel.

Vad spolar du ner egentligen?

Doftblock, kalsonger och en hel kyckling. Det är något av allt som vi hittat i våra avlopp och som orsakat stopp. Varje onödigt stopp kostar en hel del – pengar som vi hade kunnat använda till bättre saker.

Stopp i rören ger problem i hela huset. I värsta fall med vattenskador som följd, vilket kan kosta hundratusentals kronor. Under förra året registrerades över 6 500 stopp i våra hus. Våra områdestekniker löser många, men ofta behöver vi ta in ett externt företag som spolar rören.

Doftblock på kanten av toastolen toppar stopp-ligan. Under det senaste året har företaget som spolar våra rör hittat 156 stycken doftblock som hamnat i rören. Det verkar som om många inte bryr sig om att plocka upp blocket om det ramlar ner, utan istället försöker spola ner det. Då fastnar det. I 90 procent av fallen får vi ta bort hela toalettstolen och remontera den. Det är mycket onödigt jobb – och pengar. Om ett stopp orsakar vattenskada i fastigheten så kan det bli riktigt dyrt.

Rensa dina avlopp

Det är du som bor i lägenheten som är ansvarig för att till exempel rensa duschens golvbrunn när det behövs. Cirka 70 procent av de 6 500 stoppen hade kunnat undvikas om hyresgästen gjort rätt samt regelbundet rensat golvbrunn och avlopp i diskho och handfat.

I de fall där vi kan bevisa att någon har orsakat ett stopp, så kan hyresgästen få stå för kostnaden. Det kan kosta omkring 10 000 kronor.

Det enda som ska ner i toaletten är kiss, bajs och kräks och toapapper. Och i kökets avlopp får det inte hamna matrester eller matfett. Ändå hittar vi de underligaste saker i rören när de spolas.

8-i-topp-avloppsstopp

– de vanligaste föremålen som orsakar stopp i våra fastigheter:

 • Doftblock/luktagott (i toastolen)
 • Matrester (Matfett, kaffesump, men också köttbullar och makaroner, kyckling, potatisskal och annat som spolas ned i vasken i köket)
 • Främmande föremål (allt från plastpåsar och leksaker till rakhyvlar och krukväxter!)
 • Bindor/tamponger
 • Kläder (”Mycket underkläder, men vi har till och med sett ett par jeans”)
 • Leksaker
 • Torky papper/pappershanddukar som spolas ned i toastolen
 • Tandborstar.

Konstigaste ”fynden”

– våra tekniker berättar:

En hyresgäst i hade stopp i avloppet. När våra tekniker kom dit hittade de en hel kyckling, som hyresgästen hade spolat ned.

”Hos en hyresgäst var grenledningen i toaletten full med grillkol. När vi frågade mannen varför han hade spolat ned det, så svarade han att det var grannen”.