Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Information om renoveringen i ditt hus

Den 7 oktober hade vi ett första informationsmöte för att berätta om den planerade renoveringen i vårt hus på Bogsätravägen 60-64. Här är en sammanfattning av presentationen.

Huset behöver renoveras

Vårt hus på Bogsätravägen är byggt på 60-talet och är i stort behov av renovering. Den inventering som vi gjort visar att rör och ledningar för vatten och avlopp är gamla och läcker. Läckaget har orsakat vattenskador som förstört köksskåp, golv och bjälklag i flera lägenheter. I vissa lägenheter har skarvar i golv och väggmattor öppnat sig och många badrum är dessutom i dåligt skick.

Det här planerar vi att göra

 • Byta rör och ledningar för vatten och avlopp i kök och badrum, ett så kallat stambyte.
 • Renovera avloppsledningar under källargolven.
 • Åtgärda fuktskador på väggar och tak och i isolering.
 • Renovera badrummen i alla lägenheter: kakel, klinkergolv, nytt handfat och badrumsskåp, ny toalett och dusch. Du som har badkar idag kan välja mellan dusch eller badkar. Samtliga badrum får handdukstork och elanslutning för tvättmaskin.
 • För att öka elsäkerheten kommer vi att dra nya elkablar fram till befintliga uttag som byts ut till jordade uttag.
 • Engreppsblandare i köket.

Målet med renoveringen

 • Åtgärda akuta vattenläckage och skador som uppkommit.
 • Ett välskött och fungerande hus.
 • Att du trivs din lägenhet.

Preliminär tidplan

Ombyggnationen beräknas ta cirka tolv veckor per lägenhet, totalt cirka åtta månader för hela huset. Vi bygger om trapphus för trapphus där vi först byter stammen i alla lägenheter på ena sidan trapphuset, och därefter stammen i alla lägenheter på andra sidan.

 • Oktober – November 2021: Hyresgästgodkännande
 • Februari – Mars 2022 (tidigast): Renoveringen startar
 • Hösten/Vintern 2022: Renoveringen är klar.

Lite praktisk information redan nu

Fint hemma-beställningar: Det är inte längre möjligt att göra beställningar ur vårt Fint hemma sortiment. Vi stoppar möjligheten till nya beställningarna för att undvika att göra renoveringsinsatser som vi sedan måste göra om i samband med renoveringen.

Färg och materialval: I god tid innan renoveringen börjar i din lägenhet kommer du att kunna göra färg- och materialval för badrummet, bland annat välja mellan olika färger på klinkergolvet. Du får även möjlighet att göra vissa tillval mot en kostnad, som exempelvis duschvägg i glas och kommod under handfatet. Du som har badkar idag kan välja att behålla det eller välja dusch istället.

Bo kvar/Flytta till tillfällig bostad under renoveringen: Du som bor i en lägenhet med två eller tre rum och kök kommer att bo kvar i din lägenhet under renoveringen. Vi håller på att se över lösningar för matberedning samt toalett- och duschmöjligheter.

Du som bor i en lägenhet med ett rum och kök kommer flytta till en tillfällig bostad under renoveringen. Eftersom vi byter vatten- och avloppsledningar i både kök och badrum så kommer det inte vara möjligt att bo kvar i en mindre lägenhet under renoveringen. Stockholmshem hjälper dig med ett tillfälligt boende och anlitar en flyttfirma som hjälper till att flytta ditt bohag till den tillfälliga lägenheten.

Särskilda behov av tillfällig lägenhet: Om du av någon anledning inte har möjlighet att bo kvar i din lägenhet under renoveringen, är det viktigt att vi får veta det. I samband med hyresgästgodkännandet får du en blankett med frågor om eventuella särskilda behov. Anser du att du inte kan bo kvar under renoveringen är det viktigt att du inkommer med ett underlag som styrker orsaken till varför du inte kan bo kvar.

Nästa steg – hyresgästgodkännande

För att Stockholmshem ska kunna göra renoveringen krävs hyresgästernas godkännande. Som hyresgäst godkänner du renoveringen i din lägenhet och vi behöver godkännande från varje kontraktsinnehavare. Om vi inte får hyresgästernas godkännande kan vi ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden som avgör ärendet. Efter det här mötet skickas hyresgästgodkännandet ut. Tillsammans med svarsblanketten får du en lista över de åtgärder som renoveringen omfattar.

Din hyra efter renoveringen

Stockholmshem har ett avtal med Hyresgästföreningen för ombyggnad av våtutrymmen, vilket innebär att vi redan förhandlat fram den nya hyran för din lägenhet när den är renoverad. Avtalet gäller när vi bygger om badrum i fastigheter som byggda före 1980. Avtalet omfattar också byte av stammen för vatten och avlopp i kök.

Din hyra kommer att höjas med 715 kronor. Den nya hyran gäller från och med månaden efter att renoveringen i din lägenhet är färdig. Du som bor kvar under renoveringen kommer att få två månaders hyresrabatt på den nya hyran enligt vårt avtal med Hyresgästföreningen. Om du innan renoveringen hade helkaklat badrum (klinker på badrumsgolvet och kakel på hela badrumsväggarna) kommer du få avdrag för det på hyreshöjningen. Kontakta i så fall projektsamordnare Ann-Sofie Stenlund om detta. Se kontaktuppgifter nedan.

Hör gärna av dig med frågor!

Har du frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig till oss. Du vänder dig i första hand till projektsamordnare Ann-Sofie Stenlund på telefon 08-508 392 77 eller epost ombyggnad-bogsatravagen60-64@stockholmshem.se.

Information om den planerade renoveringen finns på stockholmshem.se/bogsatravagen60-64.