Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Illustration av lägenhetshus med beige fasad
    Stockholmshus på Västertorpsvägen i Hägersten. Illustration: Nyréns Arkitektkontor.
  • Husfasader i olika nyanser.
    Alla Stockholmshus har liknande arkitektur. De här står i Rågsved men husen på Västertorpsvägen får samma utformande. Foto: Gustav Kaiser.
  • Vardagsrum med ljus inredning
    Genrebild interiör: Alla lägenheter får ljusa öppna planlösningar. Foto: Gustav Kaiser.

Västertorpsvägen, Hägersten

Stockholmshem bygger 91 bostäder längs Västertorpsvägen. Husen har höga krav på hållbarhet och energiförsörjning; här kan du leva bekvämt, modernt och klimatsmart. Husen står klara för inflyttning våren 2024.

Vi bygger fyra Stockholmshus med totalt 91 hyreslägenheter i Västertorp. Lägenheterna är på 1-5 rum och kök, främst tvåor och treor. Alla med parkett, kök från Vedum och ljus planlösning. Nästan alla lägenheter har balkong eller uteplats. 

Husen är ritade med stor omsorg om detaljer och i harmoni med den omkringliggande bebyggelsen. Karaktäristiska kännetecken är till exempel välkomnande, träklädda entréer med sittbänk, fönsteromfattningar med relief i putsen och dörrhandtag som utformats av konstnärer. Husen byggs med höga krav på hållbarhet och planeras med omsorg om människorna som ska bo i dem. 

Med entréer mot gatan och utomhusbelysning vill vi skapa mer liv och rörelse och göra området tryggare. På gården skapar vi en trevlig "lekotop" istället för en traditionell lekplats. Där lockar till exempel stockar, stenar och en liten bäck till lek, och för den odlingsintresserade finns möjligt att odla tillsammans med andra grannar.

Vi satsar extra på effektiv energiförsörjning genom till exempel solceller på taken som genererar förnybar energi. Fjärrvärme kompletteras med bergvärme och solvärme. 

Kvarteret får också en modern och klimatsmart hantering av dagvatten. Regnvatten leds till en tank som är nedgrävd under gården, och används till att vattna gårdens växter och i den lilla lekbäcken.

Området & kommunikationer

Västertorp är ett klassiskt charmigt 50-talsområde med mycket service kring det lilla torget. Dessutom kan Västertorp stoltsera med Stockholms största skulptursamling i offentlig miljö.

Karta över Västertorp

Husen ligger mellan Stockholmshems befintliga 50-talshus och Good Morning Hotell. I området finns förskolor, skolor och det är gångavstånd till Västertorps centrum. Västertorps t-banestation ligger cirka 600 meter bort och därifrån tar du dig snabbt till knutpunkten Fruängen. Bussar som tar dig till Kungens Kurva och Skärholmen centrum stannar i närheten. På andra sidan E4:an ligger Mälarhöjdens idrottsplats med ishall, bollplaner och löparbanor.

För att göra det enklare att resa klimatsnart bygger vi drygt 200 cykelparkeringsplatser och det finns väl utbyggda cykelstråk. Längs E4:an går ett regionalt stråk som tar dig till City via Liljeholmen-Södermalm och söderut mot Botkyrka via Skärholmen.

Inflyttning

Husen står klara för inflyttning våren 2024. De nya bostäderna är en del i stadens satsning att bygga 140 000 bostäder till år 2035, och en del av Stockholmshusen för att snabbt och effektivt få fram nya bostäder.