Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
 • visionsbild
  Torghuset byggs ihop med matvaruaffären och det befintliga bostadshusets bottenvåningar. Placeringen och den uttrycksfulla gaveln blir ett nytt blickfång i området. Illustration: ÅWL Arkitekter
 • visionsbild
  Punkthusens utformning harmoniserar med 60-talsbebyggelsen i området. Lägenheterna i markplan får uteplatser mot gård. Illustration: ÅWL Arkitekter
 • visionsbild
  Studenthuset byggs i vinkel och fasaderna får inslag av trä. Loftgångarna mot gården blir naturliga mötesplatser. Illustration: ÅWL Arkitekter
 • visionsbild
  Studenthuset byggs i vinkel och fasaderna får inslag av trä. Loftgångarna mot gården blir naturliga mötesplatser. Illustration: ÅWL Arkitekter

180 bostäder vid Svedmyraplan

Stockholmshem planerar att bygga 180 nya hyreslägenheter i fyra hus vid Svedmyraplan i Enskede. Samtidigt utvecklas torget som mötesplats och centrum för service och butiker.

De nya bostäderna är en del i stadens satsning att bygga 140 000 bostäder till år 2030 och att skapa mer folkliv och stadskänsla i området.

Planen är att bygga fyra nya hus på tre platser vid Svedmyraplan, med hyreslägenheter, studentbostäder och lokaler. Den stora öppna parkeringsplatsen till matvaruaffären som finns vid torget idag byggs om till garage och täcks över med en grön gård. Runt gården bygger vi studentlägenheter i ett hus i vinkel. Gården är tillgänglig för alla med både lummiga planteringar och öppna gräsytor och plats för umgänge, lek, vila, träning och odling.

Huset intill torget får lokaler för butiker och service i bottenplan, vilket bidrar till att göra Svedmyraplan till en mer levande mötesplats. Längs Handelsvägen bygger vi två hus med gårdar som vetter mot skogsbackarna i grönområdet Kyrkvärden.

Husens fasader får milda gröna och gula toner och mycket inslag av trä, generösa fönsterpartier och stora balkonger. Här satsar vi på solceller och gröna tak för en hållbar hantering av regn- och dagvatten. De som flyttar in i husen kommer att kunna använda flera tjänster som gör det lättare att leva klimatsmart i vardagen, till exempel en bilpool och en cykelpool.

Här är det nära till tunnelbana, skolor, förskolor och vårdcentral, men också naturområden och grönska. Husen blir granne med Svedmyrabadet och alldeles i närheten ligger Enskede IP.

Projektet var på samråd från 16 november till 17 januari 2022.