Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Systematisk hyressättning – Stockholmshyra

I maj 2019 kom Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder överens med Hyresgästföreningen region Stockholm om att införa Stockholmshyra. Stockholmshyra är ett nytt sätt att bestämma hyrorna, så kallad systematisk hyressättning. Nya hyror kommer att börja införas tidigast under hösten 2020.

Med Stockholmshyra får vi en systematisk tillämpning av det så kallade bruksvärdessystemet, det vill säga att likvärdiga lägenheter har lika hyra.

I korthet innebär Stockholmshyra att de allmännyttiga bostadsbolagen och Hyresgästföreningen har en överenskommelse om hur olika egenskaper i boendet påverkar nivån på hyran. Egenskaperna är:

  • Antalet rum och kvadratmeter.
  • Lägenhetens standard. Om lägenheten är upprustad eller inte.
  • Standard på fastigheten. Om fastigheten är upprustad eller inte.
  • Läget och området.
  • Förvaltningskvalitet och service.

Förhandlingarna fortsätter

Vi förhandlar vidare med Hyresgästföreningen region Stockholm om detaljerna kring Stockholmshyra. När förhandlingarna är klara kommer vi att kunna berätta hur din hyra påverkas. Nya hyror kommer att börja införas tidigast under hösten 2020 och du kommer att få information i god tid om vad som gäller för just din lägenhet och din hyra.

Ett införande över sex år

Stockholmshyra kommer att införas under en period om sex år och innebär att lägenheter kan få antingen en oförändrad hyra eller en höjd hyra. Vi och Hyresgästföreningen är överens om att som mest kan en lägenhet få 250 kronor i höjd månadshyra per år under de sex år systemet införs, till följd av Stockholmshyra. Under införandet av Stockholmshyra kommer det även att precis som idag ske årliga hyresförhandlingar.

Nu pågår inventering av lägenheter

Under 2019 påbörjade vi arbetet med att göra inventeringar av ett antal lägenheter runt om i Stockholm för att dokumentera fakta som är viktiga i det fortsatta arbetet. Ursprungligen trodde vi att inventeringsarbetet skulle bli klart under 2019. Inventeringarna tar mer tid än vad vi beräknat och fortsätter under 2020. De kommer den närmsta tiden främst ske i tomställda lägenheter. Om det skulle bli aktuellt att besöka din lägenhet kommer du få information i god tid innan.

Klicka för att se en film som förklarar Stockholmshyra på tre minuter.

Customer service