Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Vi gör parkeringsplatser redo för laddning

Alla Stockholmshems parkeringar ska bli redo för laddning av elbilar. Nyligen blev vi klara med det första garaget.

Det är ett omfattande arbete som kräver mycket planering och kartläggning. Totalt är det 11 000 parkeringar som Stockholmshem ska göra om till att bli, eller förberedas för att bli, laddplatser för elbilar.

Uppdraget kommer från Stockholms stad. Stockholmshem är en del i deras satsning att skapa ett grönt och fossilfritt Stockholm till 2030. Målet är uppdelat i flera delmål. Till 2028 ska alla parkeringar i Stockholms innerstad vara laddplatser. Till 2030 ska alla parkeringar i Stockholms ytterstad åtminstone vara förberedda med rätt kapacitet på elnätet för att en laddplats för elbilar ska kunna installeras.

Efterfrågan på laddplatser kommer att öka

Det är ett väldigt ambitiöst mål som ställer höga krav på oss. Samtidigt är det redan i dag en stor efterfrågan och till 2030 kommer det finnas ett ännu större behov, säger Seloan Saleh som är projektledare för laddinfrastruktur på Stockholmshem.

Ungefär hälften av platserna hjälper Stockholm Parkering oss med, eftersom vi hyr ut många parkeringar via dem.

Det första garaget är klart och vi kommer börja med cirka 10 garage till under året. Alla dem hyr vi ut via Stockholm Parkering. Troligtvis kommer vi börja med parkeringarna som vi hyr ut själva vid årsskiftet eller i början på nästa år, säger Seloan.

Så får du information om vad som gäller dig

Det betyder att du som bor hos Stockholmshem men hyr en plats via Stockholm Parkering kommer få information från dem om vad som gäller för dig. Du som hyr en plats via oss på Stockholmshem kommer få information från oss.

Vi förstår att hyresgästerna redan nu är nyfikna på när vi kan komma till dem, men det är mycket planering kvar. Vi kommer återkomma i god tid med mer information, säger Seloan.

Du som bor hos Stockholmshem och vill ha en laddplats redan nu kan höra av dig till vår kundtjänst så kan vi undersöka förutsättningarna där du bor. Tyvärr kan vi inte ordna laddplatser överallt på en gång, till exempel kan elen i fastigheten helt enkelt inte räcka till.

Det här är målen för laddplatserna

  • 2026 ska 50 procent av parkeringsplatserna i innerstaden vara försedda med laddningsmöjligheter för elbil.
  • 2026 ska 50 procent av parkeringsplatserna i ytterstaden vara förberedda för en installation av en laddplats för elbil, varav minst 25 procent ska vara försedda med laddningsmöjligheter.
  • 2028 ska 100 procent av parkeringsplatserna i innerstaden vara försedda med laddningsmöjligheter.
  • 2030 ska 100 procent av parkeringsplatserna i ytterstaden vara förberedda för en installation av en laddplats för elbil.