Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Så sätter vi stopp för fusket i byggbranschen

Fusk är ett svagt ord för att beskriva det som pågår på byggarbetsplatser i Stockholm. Människor utnyttjas och oärliga företag tjänar pengar på deras och beställarens bekostnad. Med satsningen Rättvist byggande tar Stockholmshem täten i arbetet för schyssta arbetsvillkor i branschen.

Våra hyresgäster kan lita på att deras lägenheter är byggda på rätt värderingar.

Stockholm växer och aldrig tidigare har det satsats så mycket på att bygga nytt, rusta upp och utveckla bostadsområden i staden. Efter flera år av högkonjunktur i byggbranschen förekommer allt oftare misstankar om fusk, vilket bekräftas av myndigheter och branschorganisationer. Stockholmshem har tagit initiativet för att på ett strukturerat sätt motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser.

– På Stockholmshem finns långsiktighet i allt vi gör. Vi utvecklar och skapar hållbara bostäder, och tar ett socialt ansvar som går längre än att bara bygga bostäder, säger initiativtagaren Morgan Jansson som är inköpschef på bolaget. Genom satsningen på rättvist byggande vill vi säkerställa rätt arbetsvillkor i hela kedjan av entreprenörer.

Stockholmshem arbetar tillsammans med flera myndigheter, bland andra Ekobrottsmyndigheten, gränspolisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket, och systerbolagen Familjebostäder och Svenska Bostäder.

– Vi måste stoppa fusket. Att jobba hos oss innebär att köra lagligt. Rättvist byggande omfattar alltifrån att skriva om avtal till att göra oannonserade kontroller på byggarbetsplatser och följa upp hela kedjan av underentreprenörer. Våra hyresgäster ska kunna lita på att deras lägenheter är byggda på schyssta villkor, säger Morgan Jansson som uppmanar hela branschen att följa Stockholmshem.