Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Varför ska jag vaccinera mig? Fem vanliga skäl.

Det finns många skäl till att vilja vaccinera sig mot covid-19. Här har vi lånat information från Region Stockholm och 1177 Vårdguiden för att beskriva några av dem. Mer information hittar du på 1177.se. Där finns faktagranskad och korrekt information om både sjukdomen covid-19 och vaccinationen mot sjukdomen.

 1. Jag vill skydda mig själv mot att bli svårt sjuk eller dö. Vaccinet skyddar dig mot att bli svårt sjuk eller dö i sjukdomen covid-19. Du blir inte sjuk av vaccinet men kan få ont i armen, lite feber eller andra övergående biverkningar. Oftast går besvären över efter någon dag. Även om du som är ung sällan blir svårt sjuk i covid-19 så är risken inte noll. Sjukdomen kan leda till allvarliga och långdragna besvär, även för dig som är ung. Med vaccinet skyddar du dig själv.
 2. Jag vill skydda min familj och andra. Vaccinet skyddar också de personer du lever nära, studerar med, arbetar med eller besöker. När du är vaccinerad, minskar risken att du ska smitta någon annan i din närhet. Ofta sprids smittan inom familjen eller till dem man umgåtts med i vardagen. Du kan ibland smitta efter vaccinationen men risken minskar betydligt jämfört med den som är ovaccinerad. När du vaccinerar dig, skyddar du alltså din familj och vänner.
 3. Jag vill minska smittspridningen i samhället. Ju fler som vaccinerar sig, desto lägre smittspridning i samhället. Det syns i all tillgänlig statistik om covid-19. Vaccinet fungerar väldigt bra som en smittdämpare. Nästan alla som hamnar på sjukhus med covid-19 är helt ovaccinerade eller saknar en dos vaccin. I de grupper där många har tagit vaccinet, finns väldigt lite smitta. Vaccinet fungerar alltså.
 4. Jag vill få tillbaka mitt liv igen. Många längtar tillbaka till ett mer förutsägbart liv, utan restriktioner och begränsningar i hur vi lever och umgås. När smittan minskar, kommer också restriktioner att kunna tas bort. Ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare får vi ett gemensamt skydd mot smittan i samhället. När fler är skyddade, kommer restriktionerna att hävas. Vi får tillbaka vår vanliga vardag igen.
 5. Jag vill kunna resa lättare. Med två doser vaccin är det lättare att resa i Europa och många andra delar av världen. Inom EU kan den som är vaccinerad med två doser hämta ut ett kostnadsfritt covid-bevis, som underlättar resandet mellan Europas länder. I många andra länder utanför EU krävs också bevis på att man tagit två doser vaccin. 

Välj hur du vill boka tid för vaccination

 • I appen "Alltid öppet" 
  Boka på svenska och engelska. Logga in med BankID eller Freja e-id plus.
 • Ring bokningstjänsten
  Där kan du få svar och hjälp på flera språk om du inte kan boka digitalt. Du måste ha ett svenskt personnummer för att använda bokningstjänsten. Om du inte har det kan du kontakta en vårdcentral för att få en tid.
 • Se 1177.SE för aktuella telefontider
  Svenska 08-428 429 30
  Arabiska 08-428 429 01
  Engelska 08-428 429 20
  Finska 08-428 429 03
  Persiska 08-428 429 08
  Polska 08-428 429 09
  Ryska 08-428 429 11
  Somaliska 08-428 429 02
  Spanska 08-428 429 12
  Tigrinja 08-428 429 04

Fortsätt minska smittspridningen

Detta gäller alla, även om du har vaccinerat dig.

 • Träffa få
 • Håll avstånd
 • Tvätta händerna ofta
 • Stanna hemma vid symtom och testa dig.

Mer om hur du ska bete dig efter vaccinering, vilka anpassningar som kan göras och i vilka sammanhang, finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Allmänna frågor om covid-19 och vaccination?

Ring den nationella telefonlinjen på 08-123 680 00, vardagar kl 9–15. Informatörerna svarar på engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.