Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Gruppbild av ungdomar med kameror
    Hela gänget. Foto: Senay Berhe.

Ungdomar skapar porträttserie som sätter ljuset på pandemins hjältar

I samarbete med talangnätverket Part vill Stockholmshem lyfta och synliggöra pandemins hjältar och rikta ljuset mot hyresgäster och andra som gör stockholmarnas vardag möjlig. Det görs med hjälp av feriejobbande ungdomar som skapar en foto- och intervjuserie med boende i Rågsved, Hässelby, Skärholmen och Rinkeby.

På bilden, från vänster övre raden: Senay Berhe, Sofia Quintero, Ida Basmarke, Mona Sharmarke, Josef Kadim, Alaxshan Saseekaran, Alexandra Lehmann, Johnny Ly. Nedre raden: Betelihm Abraha, Sheyma Isse, Haidar Bede, Yusuf Hussein, Sadia Hassan. 

Under höstlovet har tio ungdomar från olika delar av Stockholm arbetat med en porträttserie med namnet “Pandemins hjältar”. Resultatet av ungdomarnas arbete kommer att delas med resten av stadens invånare i form av en eller flera publika utställningar i början av nästa år. Många av de som bor i Stockholms ytterstadsområden och hos Stockholmshem jobbar inom vårdyrken och andra viktiga samhällsfunktioner – sjuksköterskor, äldrevårdspersonal, förskolepedagoger, kollektivtrafikspersonal och många mer.

– I samband med pandemin har deras viktiga bidrag till stockholmarnas vardag blivit tydlig. De är pandemins hjältar. Genom projektet vill vi synliggöra deras insatser genom att lyfta deras egna berättelser, berättar Rana Kasto, projektledare och hållbarhetsutvecklare hos Stockholmshem.

Stockholmshem har via Part erbjudit tio arbetstillfällen för unga stockholmare från Skärholmen, Rinkeby, Hässelby och Rågsved. Under höstlovet har de arbetat med att skapa underlag till en fotoutställning där de porträtterar och samlar in berättelser från hjältarna. Allt under ledning av två av landets främsta fotografer, Angelina Bergenwall och Senay Berhe.

– Jag lever och är uppvuxen i Järva, så jag har känt av effekten av pandemin och diskussionerna kring oss som bor här. Därför känns det här jobbet extra viktigt, eftersom det ger mig möjlighet att både utveckla mitt visuella berättande och lyfta de personer som inte fått utrymme i allt brus. Det är ofta någon annan som sätter agendan, vi vill höra vad de riktiga hjältarna har att berätta, säger Sheyma Isse, 18 år från Rinkeby.

Fakta

  • Porträttserien består av foton och berättelser av personer som bor eller verkar i Stockholms ytterstadsområden Skärholmen, Hässelby, Rågsved och Rinkeby där Stockholmshem har många hyresgäster och stora bestånd.
  • Arbetsgruppen består av tio ungdomar i åldrarna 16-25 år
  • Rekryteringen har gjorts genom Parts talangnätverk som består av över 2000 unga i åldrarna 16-25 år från Stockholms ytterstadsområden. Gensvaret har varit stort och genererade ett hundratal ansökningar redan första dygnet. från ungdomar som ville jobba med projektet under höstlovet.
  • Ungdomarna får lön av Stockholmshem under veckan och via Part får de också möjlighet att utvecklas under handledning av två proffsfotografer, Angelina Bergenwall, årets fotograf 2020, och Senay Berhe, grundare av Afripedia.

Om Part

Part är ett talangnätverk för 16-25 åringar som eftersträvar en karriär inom den kreativa näringen och startup-ekosystemet. Sedan 2015 har man matchat över 2000 talanger med företag inom media, kultur, tech och stadsbyggnad.