Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Tecknad illustration med barn som klär en julgran.
    Illustration: Blomquist

Tips för en hållbar jul

Grönare julbord

Mer grönsaker på julbordet – du behöver ju inte byta ut allt, men kanske något. Googla till exempel ”Grönsaker på julbordet” och du får massor av goda tips. Kanske kan syltan få stryka på foten till förmån för en vintersallad på grönkål? Du hittar receptet i Stockholms stads nedladdningsbara bok Det smarta köket.

Eko-reko

Låt mer ekologiskt ta plats så bidrar du till en god jul för både djur, natur och människor ute i världen. Extra viktigt att byta ut hårdbesprutade klassiker som kaffe, russin, ananas och citrusfrukter.

Fina fisken

Sill och ansjovis är fina julbordsklassiker, gärna MSC- eller KRAV-märkt. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt långa, sej eller torsk. För laxdiggaren är det ASC- eller KRAV-lax som gäller. Och kom ihåg: ålen är på randen till utrotning så om det är något du ska undvika är det den.
Världsnaturfonden WWF fiskguide

Fortsatt fest på rest

Blir det över av festmaten? Fortsätt kalasa i mellandagarna istället för att skicka i soporna. På nätet finns massor av recept på rätter lagade av julmatsrester och förutom vinsterna för miljön får du pengar över i plånboken. Längst ned hittar du några länkar med tips!

Ett normalhushåll beräknas kunna spara mellan 3000-6000 kr per år på att minska sitt matsvinn.

Ställ KRAV på granen

Den bästa granen är en KRAV-märkt gran. Om du inte kan få tag på en KRAV-gran så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran. Fråga var den odlas – närodlad är så klart bäst!

Det sämsta för miljön är plastgran när man räknar in allt från produktion till transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning. Så skippa plastgranen, om du inte återanvänder den du köpte för något år sedan.

När julen dansats ut, se till att du slänger granen på rätt ställe. Här hittar du info om var du kan slänga din gran 

Lysande tips

Det är dags att lämna glödlamporna till historien och byta till LED-lampor. Sätt en timer på julbelysningen så att den inte lyser när det är ljust ute.

I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år, enligt Svanen! Mycket mysande blir det.

Använd gärna ljus av stearin eller bivax och undvik de som innehåller paraffin (en restprodukt från oljeindustrin) så minimerar du riskerna för både hälsa och miljö. Kolla gärna efter Svanenmärkta ljus.

Idag kan du köpa refill-värmeljus – då återanvänder du ljuskoppen och köper bara stearindelen. Om du kör aluminiumkoppar, återvinn alltid värmeljusen. Inget är för litet för att sorteras! Om alla värmeljuskoppar i Sverige återvinns undviker vi 1000 ton koldioxidutsläpp och sparar tillräckligt med energi för att värma 8 500 hus varje år. Inte illa!

Ställ KRAV på gran

Vad gör jag av den slokande granen och högarna med inslagspapper? Vi har svaren:

  • Julklappspapper – omslagspapper och wellpapp från paketen läggs i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören och sortera dem separat.
  • Julsnöret – lägg i soppåsen så kan de bli fjärrvärme och el.
  • Frigolit i små mängder sorteras som plast, stora frigolitförpackningar lämnas till återvinningscentralen.
  • Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen.
  • Värmeljus med aluminiumhållare – stearinet lägger du i soppåsen och hållaren sorteras som metall. Obs! Pilla loss vekeshållaren från aluminiumkoppen, så att järnet och aluminium kan återvinnas separat (aluminium är en värdefull råvara eftersom produktionen kräver stora mängder av energi).
  • Julgranen lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller på speciella insamlingsställen för granar. Här finns info om vart du kan slänga din gran stockholm.se

Mer om återvinning och sopsortering 

Klappar som hjälper

Istället för att köpa en ny pryl som ingen bett om kan du ge bort upplevelser eller din tid – kanske dagishämtning, laga en middag eller gå ut med hunden.  

Haka på trenden och lämna det du tröttnat på eller växt ur i till exempel någon av Emmaus Stockholms textilåtervinningscontainrar! Här finns de i våra områden

Varför inte välja en klapp som hjälper många eller de som inget har. Det är superlätt och oftast väldigt uppskattat av mottagaren. Det finns mängder av organisationer som har riktigt bra klappar i olika prisklasser, bland annat på nätet.

 

Customer service