Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Nya regler för andrahandsuthyrning och lägenhetsbyte

Den 1 oktober skärps lagstiftningen kring hyresrätter. Det påverkar uthyrning i andra hand, regler för inneboende och lägenhetsbyte. Det blir också ett brott att köpa hyreskontrakt.

Tillstånd att hyra ut i andra hand

Du som bor hos Stockholmshem behöver alltid tillstånd, i första hand från oss, för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Om du inte fått tillstånd och ändå hyr ut lägenheten i andra hand, riskerar du att bli av med hyreskontraktet.

Andrahandshyran får inte vara högre än den du själv betalar

Den hyra som din andrahandshyresgäst betalar får inte vara högre än den du själv betalar till oss. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra än vad du har rätt till kan du bli av med din lägenhet. Om du hyr ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med 1 oktober 2019.

Inneboende – om du själv bor kvar

Som hyresgäst får du ha inneboende i din hyresrätt. Du får ta ut hyra, men bara för den del av lägenheten som den inneboende använder. Har du flera inneboende får hyran som de sammanlagt betalar inte vara större än vad du själv betalar i hyra.

Rätten att ha inneboende gäller bara om du själv bor i lägenheten. Annars gäller reglerna för andrahandsuthyrning och då behöver du vårt tillstånd.

Lägenhetsbyte ska godkännas

För att få byta din hyresrätt mot en annan behöver du tillstånd från oss på Stockholmshem (eller Hyresnämnden i andra hand). Både du och den du vill byta lägenhet med behöver ha bott i lägenheten i ett år för att vi ska godkänna bytet. Det går inte att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa.

Sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott

Det är brottsligt att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse.