Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Varmt i lägenheten

Det är härligt med varmt soligt väder men det är inte lika kul om våra lägenheter blir varma. Här kommer några tips på vad du själv kan göra för att hålla temperaturen nere i din lägenhet.

  • Dra för gardiner, rullgardiner eller persienner. Stäng också alla fönster där solen ligger på.
  • Vädra på kvällar och nätter då temperaturen är lägre. Om du kan, skapa ett korsdrag genom lägenheten, men se till att inte altandörrar och fönster smäller igen i draget. Glasrutor kan spricka!
  • När du vädrar kan du hänga ett lakan, fuktat med kallt vatten, för fönstret. Det sänker temperaturen på den inkommande luften.
  • Elapparater och datorer alstrar värme, stäng av dem i den mån det går
  • Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is eller kylklampar framför för att skapa ytterligare svalka.
  • Ta en sval dusch och låt därpå kroppen lufttorka. En blöt handduk runt nacken kan också svalka.

Sist men inte minst – drick extra mycket vatten i värmen, vänta inte tills du blir törstig. Och glöm inte att fylla på med salt också.

Vad är egentligen en okej temperatur hemma?

Är det över 26 grader i lägenheten under en långvarig period räknas det som för varmt. Men under extrema väderförhållanden som värmeböljor gäller inte det här. SMHI klassar det som värmebölja om temperaturen någon gång under dygnet överskrider 25 grader under fem dagar i rad.

Stockholmshem ser till att våra hus uppfyller de krav som finns för ventilation. Våra bostäder är byggda för att klara av kyla och behålla värme, de är inte anpassade för extrema temperaturer.