Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Man i skåpbils baklucka
    Foto: Ola Jacobsen

Johan, områdestekniker

De är proffsfixare och problemlösare, har bilen fylld med verktyg och måste kunna mycket om mycket. De är Stockholmshems ansikte utåt som ser till att våra hyresgäster har en fungerande lägenhet, ett fungerande hus och ett trivsamt område. Vi frågar områdestekniker Johan vad han egentligen gör på dagarna.

Johan jobbar i Hökarängen, där Stockholmshem har många hus. Områdesteknikerna jobbar i team med två tekniker och en kundförvaltare som tillsammans ansvarar för ett geografiskt område. Ofta samarbetar teamen med varandra.
– Det är utmärkande för oss tekniker, vi ställer upp för varandra, säger Johan.

Och en sak till är väldigt tydlig, när det gäller Stockholmshems områdetekniker.
– Vi träffar kunder hela dagarna. För många kunder är vi tekniker Stockholmshem. Det är en stor del av jobbet, att gilla människor och trivas i rollen som representant för hyresvärden.

Tidigare jobbade Johan som idrottsplatsarbetare i Lidingö kommun. Där blev han kvar i tio år. Vad gjorde att han blev intresserad av Stockholmshem?

– Jag behövde nya utmaningar och ville utvecklas, och hade hört mycket gott om Stockholmshem. Förmåner och ”det runt omkring” lockade jättemycket. Och jag känner att jag har utvecklats otroligt mycket sedan jag kom hit. Det finns så mycket jättekunnig personal och en fin bjussig stämning. Det är en så bra sammanhållning i gruppen, det kände jag direkt och det är viktigt för mig. Jag blev överlycklig när jag fick jobbet.

Man skruvar i eluttag i badrum

Sista fixandet innan nya hyresgästen flyttar in i en nyrenoverad lägenhet. Foto: Ola Jacobsen.

En stor del av teknikerns vardag är det förebyggande arbetet. En gång i månaden ronderar de husen och kollar de allmänna utrymmena, till exempel som del i det systematiska brandskyddsarbetet.
– Annars är det mycket fixa och reparera i folks lägenheter och andra delar av fastigheten. En del administration blir det också, till exempel att jag rapporterar till mina kollegor eller återkopplar till kunder. Vi jobbar en del med entreprenörer, men vi försöker göra det mesta internt. Det blir effektivt och det gör att jag känner ansvar för ”mina” hus, berättar Johan.

Jour för den som vill

Stockholmshem bemannar delar av sin jour med egen personal. Det är valfritt om man vill, och Johan är en av de områdestekniker som kör jour.
– Det innebär att jag med jämna mellanrum jobbar kvällar fram till klockan 20, och helger mellan 7 och 20. Jag tycker det är bra, man tjänar lite extra och så får man se andra Stockholmshemsområden också. Jag lär mig massor!

Hur ska en bra områdestekniker vara då?

– Problemlösare! Man måste vara lösningsorienterad och lyhörd, och gilla att ge service. Jag tror också att det är bra att vilja utmana sig själv, våga pröva och ta initiativ, och vara om sig och kring sig. Är du lite praktiskt lagd, serviceinriktad och intresserad av fastigheter, då är du hemma!

Sen är det inte fel att kunna prioritera och hålla lite ordning. Jag har ingen arbetsledare, utan man planerar sitt eget jobb. Det är verkligen frihet under ansvar. Flexibilitet är också bra, för man kan behöva släppa allt och rusa iväg till en vattenläcka, fortsätter Johan.

Man testar propp i elskåp

Felsökning och problemlösning. Att vara lite klurig är en bra egenskap hos en områdestekniker. Foto: Ola Jacobsen

Det bästa med att jobba på Stockholmshem?

– Det bästa med mitt jobb är att få hjälpa hyresgäster med allt möjligt. Jag gillar att träffa människor och göra dem glada! Och variationen – man vet aldrig hur dagen kommer se ut och det tycker jag är superhärligt. Jag gillar också att kunna vara ute och röra på mig. Sen tycker jag att jag utvecklas hela tiden. Den perfekta mixen enligt mig!

Något som är mindre bra?

– Ja… Det händer att vi får se en del elände. Det finns till exempel så mycket ensamhet i Stockholm. Vår arbetsplats är ju i människors hem, och vi kommer verkligen in mitt i deras liv. Det kan vara på både gott och ont, säger Johan.

En vanlig dag för Johan

  • Startar kl 7. Alla tekniker i områdets olika team samlas på morgonfika och går igenom dagens planering tillsammans. Något akut som kommit in? De prioriterar och fördelar.
  • Om han inte hann dagen innan förbereder Johan bilen, fyller på med eluttag och allt annat material som behövs för dagens jobb – planerade och såna som kan dyka upp
  • Första tidsslotten för kundbesök är kl 07.30-10, nästa är 10-13. Därefter hanterar han jobb som inte är tidsbokade, som till exempel rondering.
  • Kl 16 slutar dagen.

Man fixar med dörrlås

Johan gör det mesta, från kärvande lås till systematiskt brandskyddskontroll. Foto: Ola Jacobsen.

Kortfakta områdestekniker Johan

Född: 1990

Jobbat på Stockholmshem: sedan feb 2022

Utbildning/bakgrund: Idrottsplatsarbetare/vaktmästare Lidingö kommun. Ingen egentlig utbildning, men har gått kortare kurser inom bland annat el och VVS.