Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Janne, chef låsenheten

Ett lås är väl ett lås. Hur krångligt kan det vara? Så tänker vi inför mötet med Jan som basar över våra egna låsproffs och har jobbat hos Stockholmshem i 41 och ett halvt år. Efter ett par timmar med Jan vet vi bättre.

Ett lås är inte bara ett lås. Med 304 olika låssystem, 1 311 porttelefoner, 104 888 nycklar och så vidare, har Janne och hans fyra kollegor på låsenheten en hel del att göra.

Jan Berglund. Foto: Bengt Alm.

1979 – en ny servicekille gör entré

Men vi går tillbaka till Jan och backar bandet till 1979. Det är då han som 21-åring blir områdestekniker hos Stockholmshem (”Fast vi kallade det servicekille då”).

På den tiden kom man bara in i företaget om man kände någon, menar Jan. Det gjorde han, nämligen farfars systers man som frågar om han vill börja här. Och på den vägen är det.

– Jag var väl hyfsat händig, annars kunde jag ingenting om hus. Det var bara att lära sig.

Jan jobbade i Hökarängen och Blåsut, med vanliga lägenheter och dagis som han servade med allt från snickeri till rörmokeri. Och så, 1990, öppnar en helt ny avdelning: lås. 
– Stockholmshem ville ha funktionen in-house för bättre kontroll. Verkstadschefen frågade om jag ville vara med. Jag kunde inget om det heller men han sa, du lär dig. Och det gjorde jag, berättar Jan.

Från arbetsledare till chef

Två år senare blev Jan arbetsledare för ett team på tre personer. Så småningom blev Jan avdelningschef på lås. Eller låsproffsen som avdelningen egentligen borde heta. Övriga proffs är Klas, Leif, Mattias och Rolf.

Lås – en nyckelposition

Våra låsproffs ansvarar för alla Stockholmshems låssystem, för tillverkning av nycklar, brickor och cylindrar och hjälper kollegorna i våra regioner. Stockholmshem är det enda bostadsbolaget med egen låsavdelning och det enda som har speciallicens från Assa för att tillverka nycklar (i gott sällskap med en handfull stora företag som Volvo och LKAB).

Stockholmshems låsenhet har speciallicens för att tillverka egna nycklar. Foto: Stockholmshem

Inget konstigt med det

Det som började 1979 har blivit över 41 år hos Stockholmshem. Inget konstigt med det, tycker Jan som menar att det är bra att några stannar i mer än tre år.

– En del frågar hur fasiken jag kan jobba så länge på samma företag. Som person vill jag ha saker och ting strukturerat, pengar på kontot, jag vill kunna betala räkningar och känna mig trygg i tillvaron. Och varför ska jag byta när jag trivs?

Tre korta frågor med Lås-Janne

Bäst med Stockholmshem?

En hel del. Det är en bra arbetsgivare med bra förmåner. Vi har ett fritt arbete under eget ansvar och kan själva lägga upp vår dag, det är bra.

Roligast med jobbet?

Att träffa folk och ha nya uppgifter varje dag. Att kunna gå till jobbet och känna; undrar vad som händer idag. Jag vill gärna vara med i verkligheten och åka ut på jobb då och då. Som chef behöver jag kunna lite om mycket. Dessutom är det stimulerande att inte bara sitta på kontoret.

Tråkigast?

Möten är inte jättekul. Och att ha för lite att göra, som i början av coronapandemin när det avstannade något. Jag föredrar en strid ström av jobb.

I Stockholmshem har vi

  • 304 olika låssystem
  • 686 passagesystem
  • 2 272 centraler (som låsen styrs från)
  • 1 311 porttelefoner
  • 104 888 nycklar/brickor (varav 50-60 procent styrs elektroniskt).